[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Monitor Racisme en discriminatie in het voetbal

Toekomstig sportbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D05506, datum: 2021-02-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 5

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30234-260).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30234 -260 Toekomstig sportbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z02523:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 260 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2021

Op 8 februari 2020 (Kamerstuk 30 234, nr. 241) heb ik samen met mijn collega’s van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) het actieplan: «Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel» (OVIVI) gelanceerd. Dit gebeurde naar aanleiding van de racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door voetbalfans van FC Den Bosch op 17 november 2019.

Nu een jaar later bied ik u mede namens de ministers van JenV en SZW de eerste monitoring aan van dit plan uitgevoerd door het Mulier Instituut1. In deze eerste tussenrapportage is de voortgang geïnventariseerd van de in het actieplan genoemde maatregelen en de diverse daaraan gekoppelde indicatoren.

In het plan wordt ingezet op drie inhoudelijke uitvoeringslijnen: (1) voorkomen (2) signaleren en (3) sanctioneren, en vormt (het vergroten van) de samenwerking tussen alle betrokken partijen (samen aan de slag) een doorsnijdende lijn.

De resultaten laten zien dat ondanks de beperkende coronamaatregelen een voortvarende start is gemaakt met de voorgenomen werkzaamheden en acties. Een groot aantal aanpassingen om racistische en andere discriminatoire uitlatingen te voorkomen, op te sporen en er tegen op te treden zijn reeds uitgevoerd. Denk daarbij aan het aanstellen van de speciaal aanklagers, het verhogen van de strafmaat en het aanpassen van de rapportagetool voor scheidsrechters. Ook zijn belangrijke (voorbereidende) werkzaamheden uitgevoerd voor onder meer de ontwikkeling van aanvullende en nieuwe technologieën en scholingsactiviteiten, die ook deels (online) doorgang vonden.

Het plan als geheel kent een groot draagvlak onder alle betrokken partijen en onder de bevolking als geheel. Een aantal maatregelen, zoals bijvoorbeeld de slimme technologie, kent meer uitdagingen rondom (maatschappelijk) draagvlak en/of privacy. Voor inzicht in de opbrengsten van reeds genomen acties is het nog te vroeg. Het is aannemelijk dat meldingen en behandelde zaken van (racistische) discriminatie in de komende periode – wanneer er weer overal «live» en met publiek gevoetbald kan worden – eerder zullen toenemen dan afnemen, vanwege een betere herkenning en meer inzet op opsporing en vervolging.

Niettemin hebben een aantal maatregelen als gevolg van COVID-19 vertraging opgelopen. We zetten ons in om de gestelde einddoelen ondanks de vertragingen als gevolg van COVID-19 te behalen.

De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎