[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op de motie van de leden Van Esch en Ouwehand over effectief preventiebeleid om de basisgezondheid van Nederland te verbeteren

Infectieziektenbestrijding

Brief regering

Nummer: 2021D09449, datum: 2021-03-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25295-1033).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25295 -1033 Infectieziektenbestrijding.

Onderdeel van zaak 2021Z04308:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1033 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 maart 2021

Tijdens de vergadering op 26 januari jl. heeft uw Kamer een motie van de leden Van Esch en Ouwehand (Kamerstuk 25 295, nr. 928) aangenomen. Met deze brief reageer ik op het verzoek om een kabinetsreactie op deze motie.

De motie constateert dat de bevordering van de volksgezondheid van groot belang is en dat de urgentie hiervan met de komst van de coronacrisis alleen maar groter geworden is. De motie spreekt uit dat er alle ruimte moet zijn voor een effectief preventiebeleid om de basisgezondheid van Nederland te verbeteren. Ik dank de Kamer voor het ondersteunen van het belang van een effectief preventiebeleid. Sinds mijn aantreden probeer ik daar veel werk van te maken. Een belangrijk onderdeel van het kabinetsbeleid is het Nationaal Preventieakkoord waarmee de afgelopen tijd grote stappen zijn gezet.

Tijdens het notaoverleg Preventie op 1 februari jl. (Kamerstuk 32 793, nr. 745) heb ik met uw Kamer mogen spreken over het belang van inzet op preventiebeleid. Daarnaast wordt in uw Kamer veelvuldig aandacht gevraagd voor gezondheid, leefstijl en preventie. Alle initiatieven samen benadrukken dat we hard moeten blijven werken aan het verbeteren en stimuleren van een gezonde leefstijl. De komende periode blijf ik mij inzetten voor de uitvoering van het Nationaal Preventieakkoord en werk ik mogelijke vervolgstappen uit die in de aankomende kabinetsformatie kunnen worden besproken.

Het kabinet heeft op 12 februari jl. een Kamerbrief1 gestuurd over een breed steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl. Het doel van het steunpakket is om op korte termijn de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen te dempen en structurele schade zo veel mogelijk te voorkomen. Een belangrijk onderdeel van het steunpakket is gezonde leefstijl en mentale vitaliteit. De coronapandemie laat zien dat een ongezonde leefstijl mensen kwetsbaar maakt voor de gevolgen van een coronabesmetting. Door de coronacrisis is onze leefstijl en ons gedrag veranderd. We bewegen minder en zijn meer gaan roken. Daarnaast neemt ook het percentage van mensen met overgewicht toe. Om hieraan bij te dragen wordt met een impuls aan leefstijl € 59,5 miljoen vrijgemaakt. Daarmee wordt ook op korte termijn actie ondernomen als antwoord op de coronapandemie.

De komende tijd zal ik mij, gesteund door deze motie, blijven inzetten voor een gezond Nederland.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
P. Blokhuis


  1. Kamerstuk 25 295, nr. 988↩︎