Update e-healthmonitor en Slimme Zorg Estafette
Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg
Brief regering
Nummer: 2021D14223, datum: 2021-04-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27529-261).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T. van Ark, minister voor Medische Zorg (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 27529 -261 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg.
Onderdeel van zaak 2021Z06422:
- Indiener: T. van Ark, minister voor Medische Zorg
- Volgcommissie: vaste commissie voor Digitale Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2021-04-21 15:07: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-05-12 10:15: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-09-15 10:00: Gegevensuitwisseling /–bescherming in de zorg / E-Health/Slimme zorg / Administratieve lasten (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-09-22 14:50: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg
Nr. 261 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 19 april 2021
Conform de toezegging uit mijn brief van 11 december 20201, bied ik uw Kamer hierbij de indicatoren en concept-doelstellingen aan voor de e-healthmonitor zoals opgesteld door het RIVM2. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om uw Kamer te informeren over de Slimme Zorg Estafette die in de maand februari heeft plaatsgevonden.
E-healthmonitor
Het RIVM komt tot de in de bijlage geformuleerde indicatoren en doelstellingen na consultatie van diverse veldpartijen. Van belang is vooral om in beeld te brengen hoe en wat e-health en digitaal ondersteunde zorg (kunnen) bijdragen aan de bredere zorgtransformatie die nodig is om de zorg ook in de toekomst betaalbaar en organiseerbaar te houden. Dus e-health als middel, niet als doel op zich.
Om betekenisvolle veranderingen in de transitie naar een meer digitaal zorgproces te kunnen meten onderscheidt het RIVM doelstellingen op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. Op strategisch niveau onderscheidt het RIVM twee doelstellingen:
1. Verbetering in de organiseerbaarheid van de zorg door de inzet van digitale zorg;
2. Verbetering in kwaliteit van de zorg en het effect op kwaliteit van leven door de inzet van digitale zorg.
Het RIVM geeft aan dat zij de doelstellingen niet verder kunnen kwantificeren, omdat hier in beleidsdocumenten geen aanknopingspunten voor zijn. Ook geven zij aan dat het bereiken van deze doelen van meerdere factoren afhankelijk is (zoals het realiseren van de tactische en operationele doelen), waardoor het lastig is om vast te stellen wanneer een doel behaald is. Tegelijkertijd vraagt de Algemene Rekenkamer in het Verantwoordingsonderzoek 20193 wel om deze kwantificering.
VWS onderzoekt nu of er nog tot nadere kwantificering kan worden overgegaan. Een nieuw regeerakkoord biedt daar mogelijk nadere aandachtspunten voor. Indien dat het geval is, zal uw kamer daarover geïnformeerd worden.
Slimme Zorg Estafette
Van 1 tot en met 26 februari j.l. vond de Slimme Zorg Estafette plaats. Dit is het vervolg op de jaarlijkse e-healthweek. De Slimme Zorg Estafette is een initiatief van het Ministerie van VWS, gezamenlijk georganiseerd vanuit De Juiste Zorg op de Juiste Plek, Anders Werken in de Zorg en Zorg van Nu.
Het doel van de Estafette is om implementatie en opschaling van slimme zorgoplossingen en innovatie te bevorderen. De bijeenkomsten zorgden voor verbindingen tussen relevante partijen die gezamenlijk nadachten over het oplossen van knelpunten en het zetten van de juiste vervolgstappen. De innovaties moesten wel bijdragen de juiste zorg op de juiste plek (voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg) en ook het werken in de zorg leuker en aantrekkelijker maken.
Elke week stond slimme zorg en innovatie centraal in één regio, waarna het stokje werd doorgegeven aan de volgende regio (in totaal vier regio’s). De week startte met een regionale, digitale bijeenkomst, waarbij uitdagingen, knelpunten en oplossingen uit de regio met elkaar werden besproken in tien deelsessies. Daarnaast zijn tijdens deze maand 210 digitale activiteiten georganiseerd door organisaties vanuit het hele land en alle domeinen van zorg, onderwijs en ondersteuning. De activiteiten liepen uiteen van een demonstratie van virtual reality in de jeugdzorg tot een webinar over Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s). De Slimme Zorg Estafette is afgesloten met een digitale landelijke bijeenkomst, waarbij vier slimme zorg-initiatieven vertelden over de stappen die zij hebben gezet de afgelopen periode en hoe zij verder geholpen kunnen worden bij de opschaling en implementatie van hun initiatief. Eén initiatief ontstond vanuit «Anders werken in de Zorg», waarbij organisaties in de ouderenzorg (boven)regionaal samenwerken om bewezen slimme zorg te implementeren en op grote schaal in te zetten. Zij gingen met de deelnemers in gesprek over hoe meer initiatieven binnen de ouderenzorg met elkaar verbonden kunnen worden, zodat er eind 2021 een landelijke beweging «Anders werken in de Zorg» staat.
Met de Slimme Zorgestafette zijn veel nieuwe verbindingen gelegd en is inspiratie voor vervolgstappen opgedaan. Ik wijs uw Kamer hiervoor op de impressie met resultaten. Uit de evaluatie onder de deelnemers blijkt dat het nieuwe concept positief ontvangen is; 86 procent doet mee aan een volgende editie. Daarnaast zijn de regionale bijeenkomsten beoordeeld met gemiddeld een 7.5. In februari 2022 vindt een nieuwe editie van de Slimme Zorg Estafette plaats.
De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark