Uitstel beantwoording vragen van de leden Agnes Mulder en Joba van den Berg over het artikel 'Een windcoöperatie in een neoliberale wereld. Het grootkapitaal duwt een burgerinitiatief de markt uit'
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2021D14610, datum: 2021-04-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-2413).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. van 't Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2021Z04650:
- Gericht aan: B. van 't Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: A.H. (Agnes) Mulder, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: J.A.M.J. van den Berg, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
2413
Vragen van de leden Agnes Mulder en Joba van den Berg (beiden CDA) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het artikel «Een windcoöperatie in een neoliberale wereld. Het grootkapitaal duwt een burgerinitiatief de markt uit» (ingezonden 16 maart 2021).
Mededeling van Minister Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 21 april 2021).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel «Een windcoöperatie in een neoliberale wereld. «Het grootkapitaal duwt een burgerinitiatief de markt uit»»?1
Vraag 2
Herkent u het beeld uit het artikel dat het voor energiecoöperaties lastig is om echt invloed te hebben en mee te doen in de wereld van grote ontwikkelaars van wind- en zonne-energie zonder daarbij hun identiteit als coöperatie te verliezen?
Vraag 3
Herkent u tevens het in het artikel genoemde gevaar van grootkapitaal dat initiatieven van lokale burgers de markt uit drukt?
Vraag 4
Hoe kijkt u naar de stelling uit het artikel dat openbaar aanbesteden soms burgerinitiatieven benadeelt? In hoeverre is dat volgens u het geval? Welke mogelijkheden ziet u om, waar dit het geval is, deze negatieve impact op burgerinitiatieven te verminderen?
Vraag 5
Wat is uw reactie op de stelling dat de overheid lokale binding soms als voorwaarde zou moeten stellen, zeker bij de energietransitie? Deelt u de mening dat dit van belang is voor het draagvlak voor de energietransitie?
Vraag 6
Deelt u tevens de mening dat regionale binding en/of eigenaarschap als voorwaarden tot op heden niet voldoende uit de verf komen? In hoeverre speelt het feit dat (decentrale) overheden lokale binding of lokaal eigenaarschap niet als bindende voorwaarde op kunnen leggen hierbij volgens u een rol?
Vraag 7
Welke mogelijkheden ziet u om, ook bij grotere duurzame energieprojecten waarbij sprake is van openbaar aanbesteden, meer aandacht te besteden aan lokale binding en lokaal eigenaarschap? In hoeverre zou een vorm van «maatschappelijk aanbesteden» daarbij een rol kunnen spelen?
Mededeling
Op 16 maart 2021 zijn vragen gesteld door de leden Agnes Mulder en Joba van den Berg (beiden CDA) over het artikel «Een windcoöperatie in een neoliberale wereld. Het grootkapitaal duwt een burgerinitiatief de markt uit» (kenmerk 2021Z04650). De gestelde driewekentermijn voor beantwoording kan niet worden gehaald. Ik zal u de beantwoording zo spoedig mogelijk doen toekomen.
Trouw, 27 februari 2021 «Een windcoöperatie in een neoliberale wereld. «Het grootkapitaal duwt een burgerinitiatief de markt uit»» (https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/een-windcooperatie-in-een-neoliberale-wereld-het-grootkapitaal-duwt-een-burgerinitiatief-de-markt-uit~b6433b0b/?fbclid=IwAR2m9qnkPAzLgrRqsY-OtOtA5HCxFo0OI7vLnDliazGjp1YLwH_fhIanu04).↩︎