[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Internationale Circular and Fair ICT Pact

Duurzame ontwikkeling en beleid

Brief regering

Nummer: 2021D23258, datum: 2021-06-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30196-758).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30196 -758 Duurzame ontwikkeling en beleid.

Onderdeel van zaak 2021Z10650:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 758 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2021

Met deze brief bied ik u graag het internationale Circular and Fair ICT Pact1 aan2 dat ik op 14 juni 2021 afsluit met een aantal koplopende landen en organisaties. Nederland is initiatiefnemer van dit pact en zal het secretariaat hiervoor voeren. Hiermee geef ik invulling aan de actie aangekondigd in het Uitvoeringsprogramma

Circulaire Economie 2020–20233 en in het Nationaal Plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2021–20254. Het pact is een activiteit onder het Sustainable Public Procurement Programma van het One Planet Network van de Verenigde Naties5. De lancering zelf is verbonden met de World Circular Economic Forum, waarvoor Nederland in april de WCEF+Climate bijeenkomst heeft georganiseerd.

Het pact creëert een internationaal netwerk van ICT inkopende organisaties die gaan samenwerken richting een meer circulaire en sociale ICT-markt. Elk land of elke regio die meedoet, zet een eigen buyer group ICT op zoals Nederland die zelf ook al heeft. Hiermee worden inkopers ondersteund, krijgen ze goede voorbeelden en werkende inkoopcriteria en kunnen ze samenwerken en samen leren. Daarmee vergroot het pact de duurzame inkoop van ICT. Ook wordt kennisuitwisseling tussen buyer groups ondersteund.

Op internationaal niveau worden werkgroepen georganiseerd waarin inkopers in dialoog kunnen gaan met marktpartijen, NGO's, non-profit organisaties en beleidsmakers. In goede samenspraak kunnen ze de onderlinge ambities afstemmen en zo de duurzame verandering in de markt helpen versnellen, te beginnen met laptops en smartphones.

De ambitie is om te komen tot circulaire ICT-producten en -diensten en een transparante waardeketen waarin de rechten van werknemers worden beschermd. Dit zal ook de CO2-uitstoot verminderen, aangezien ICT, met name de mijnbouw en productie van ICT, wereldwijd een grote en toenemende bron van uitstoot is. De markt is al begonnen om stappen te zetten in de goede richting. Het pact wil een krachtige ondersteuning zijn van deze verandering en van inkopende organisaties die hieraan willen bijdragen.

Met de lancering op 14 juni gaan de eerste landen aan de slag: Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland hebben al definitief toegezegd. Ook met Canada en enkele andere landen lopen al gesprekken. Binnen de deelnemende landen zullen activiteiten worden ondernomen om zoveel mogelijk inkopers te laten aanhaken. Het is mijn bedoeling om na de lancering in te zetten op verdere groei, in samenwerking met het One Planet Network.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer


  1. www.circularandfairictpact.com.↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎

  3. Kamerstuk 32 852, nr. 130.↩︎

  4. Kamerstuk 30 196, nr. 746.↩︎

  5. www.oneplanetnetwork.org/sustainable-public-procurement/interest-group-circular-fair-ict-pact.↩︎