Nieuwe generatie kernenergie
Schriftelijke vragen
Nummer: 2021D24500, datum: 2021-06-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2021Z11279).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H. Bontenbal, Tweede Kamerlid (CDA)
Onderdeel van zaak 2021Z11279:
- Gericht aan: D. Yesilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: H. Bontenbal, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2021Z11279
Vragen van het lid Bontenbal (CDA) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over nieuwe generatie kernenergie (ingezonden 21 juni 2021).
Vraag 1
Bent u bekend met de artikelen over nieuwe typen kerncentrales?1
Vraag 2
Hoe beoordeelt u de kansrijkheid van nieuwe type kerncentrales, zoals het type «small modular reactors» (SMRs)en de in ontwikkeling zijnde fusiereactor, in de context van het Nederlandse energiebeleid? Bent u bereid deze opties op te nemen van portfolio van technologieën die mogelijk een rol kunnen spelen in de decarbonisatie van onze energievoorziening?
Vraag 3
Bent u bekend met de SMR van GE Hitachi? Hoe beoordeelt u de kosten van deze kerncentrale in relatie tot andere CO2-vrije elektriciteitsbronnen?
Vraag 4
Onder welke voorwaarden zou het kabinet bereid zijn veilige en betaalbare kerncentrales van een nieuwe generatie een volwaardige plek te geven in het Nederlandse energiebeleid?
Vraag 5
Bent u bereid om samen met andere lidstaten een Europees programma op te zetten voor onderzoek, ontwikkeling en marktintroductie van kernenergie van een nieuwe generatie (SMRs, kernfusie) kerncentrales?
Vraag 6
Bent u bereid te overwegen een tendersystematiek op te zetten waarmee een nieuwe generatie kerncentrales zoals SMRs in Nederland gerealiseerd kunnen worden als onderdeel van een volledig CO2-vrije energievoorziening? Bent u bereid deze tendersystematiek zodanig vorm te geven dat (net zoals bij offshore wind) kostprijsreductie in de tendersystematiek wordt ingebouwd? Bent u het met de CDA-fractie eens dat een dergelijke tendersystematiek kan helpen om de kosten van kernenergie controleerbaar te houden?
Vraag 7
Is het uitsluiten van kernenergie in het Klimaatakkoord een verstandige beslissing geweest?
Zie o.a. Change.inc, 17 juni 2021, «Canadese kernfusiereactor kan doorbraak betekenen, ook voor Nederland». (https://www.change.inc/energie/komt-kernfusie-naar-nederland-36567);
Change.inc, 17 juni 2021, «Kernfusie ook voor Nederland een interessante optie». (https://www.change.inc/energie/kernfusie-voor-nederland-interessante-optie-36585);
Vattenval, 31 mei 2021, «Vattenfall to become minority shareholder of Estonian nuclear energy start-up company Fermi Energia». (https://group.vattenfall.com/press-and-media/pressreleases/2021/vattenfall-to-become-minority-shareholder-of-estonian-nuclear-energy-start-up-company-fermi-energia);
World Nuclear News, 8 maart 2021, «GE Hitachi, Fermi Energia extend SMR cooperation» (https://world-nuclear-news.org/Articles/GE-Hitachi-Fermi-Energia-extend-cooperation-on-SMR)↩︎