[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Opheffen ophokplicht in regio's

Vogelpest (Aviaire influenza)

Brief regering

Nummer: 2021D26211, datum: 2021-06-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28807-236).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28807 -236 Vogelpest (Aviaire influenza).

Onderdeel van zaak 2021Z12137:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)

28 286 Dierenwelzijn

Nr. 236 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 juni 2021

In mijn brief van 18 juni jl. (Kamerstukken 28 286 en 28 807, nr. 1198) informeerde ik uw Kamer over de situatie rondom hoogpathogene vogelgriep (HPAI) en het intrekken van de ophokplicht in vijf regio’s in Nederland. Daarin heb ik ook aangegeven dat ik de situatie nauwlettend volg en de deskundigengroep geregeld om een risicobeoordeling vraag om te kijken in welke andere regio’s ik het verantwoord acht de ophokplicht op te heffen. In deze brief informeer ik uw Kamer over de huidige situatie in Nederland en Europa en mijn voorgenomen beleid.

Hoogpathogene vogelgriep in Nederland en Europa

Er is in Nederland sinds de besmetting in Weert op 21 mei jl. geen nieuwe uitbraak geweest op een pluimveehouderij. Wel zijn er nog enkele met HPAI besmette wilde watervogels gevonden. Het betreft een vondst in Baarn (Utrecht) op 16 juni en in Klaaswaal (Zuid Holland) op 18 juni.

In andere Europese lidstaten neemt het aantal besmettingen af, maar zijn er nog wel uitbraken op pluimveehouderijen geweest. In Duitsland is onlangs een kleinschalig bedrijf besmet, gelegen in Nedersaksen. In Polen zijn in de afgelopen drie weken twee uitbraken geweest.

Deskundigengroep dierziekten

Op 28 juni heeft de deskundigengroep dierziekten de situatie opnieuw geanalyseerd en de kans op besmetting van een pluimveebedrijf, gegeven de situatie, beoordeeld. Daarin hebben zij ook beoordeeld in hoeverre het intrekken van de ophokplicht in bepaalde regio’s de kans van besmettingen van pluimveebedrijven zou doen toenemen.

De deskundigengroep ziet op dit moment geen reden om de risico-inschatting voor introductie van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Nederland als geheel te verlagen. De recente vondsten van met H5 AI virus besmette wilde vogels in Baarn en Klaaswaal maakt het aannemelijk dat AI virus nog altijd onder wilde vogels circuleert. De mate van onzekerheid van deze risico-inschatting is hoog.

De deskundigengroep verlaagt de risico-inschatting voor regio’s 4 en 5 als matig, met een hoge onzekerheid. De vogelsterfte in Noord-Nederland als gevolg van vogelgriep lijkt al enige tijd gestopt en het opheffen van de ophokplicht in het aangrenzende gebied in Duitsland heeft niet tot uitbraken op commerciële bedrijven geleid.

Voor de overige gebieden in Nederland ziet de deskundigengroep nog geen argumenten om het risico te verlagen, vanwege de eerder genoemde circulatie van het virus in Nederland en de dichtheid van watervogels in deze gebieden.

Het verslag van de deskundigen heb ik als bijlage toegevoegd aan deze brief1.

Besluit regionaal intrekken ophokplicht

De deskundigen hebben de kans dat een pluimveebedrijf wordt besmet als de ophokplicht wordt opgeheven in de regio’s 4 en 5 (omgeving Drenthe), als matig ingeschat. Er zijn hier geen HPAI uitbraken op pluimveebedrijven geweest, het gebied is geen pluimveedicht gebied en er zijn sinds half mei geen besmette wilde vogels gevonden. Het zijn tevens regio’s die op basis van het tot nu toe gebruikte epidemiologische model in het verleden een laag risico hadden. In regio’s 4 en 5 zijn 60 bedrijven met een uitloop en vijftien biologisch bedrijven.

Gezien de veterinaire risico-inschatting, de dierenwelzijnsaspecten, de financiële situatie voor pluimveehouders en het verlies van marktaandeel voor vrije-uitloopeieren acht ik het – na zorgvuldige afweging van alle belangen – ook voor deze twee regio’s verantwoord om de ophokplicht per 30 juni 2021 in te trekken.

Voor de overige regio’s acht ik dit nog steeds niet verantwoord, om dezelfde redenen als aangegeven in mijn brief van 18 juni. Voor deze regio’s schatten de deskundigen de kans op een besmetting van een pluimveebedrijf nog onverminderd hoog in. Twee regio’s omvatten pluimveedichte gebieden. Ik hoop door vrijgeven van twee nieuwe regio’s de sector desondanks meer perspectief te kunnen bieden.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl/dierziektenviewer/) staat informatie voor pluimveehouders om vast te stellen of hun bedrijf of locatie valt in een van de regio’s waar de ophokplicht is ingetrokken.

Monitoren van de situatie

Ik blijf de situatie nauwlettend volgen en zal de deskundigengroep volgende week een nieuwe beoordeling vragen als de situatie daar aanleiding toe geeft. Als er nieuwe informatie volgt die leidt tot een aanpassing van mijn beleid zal ik uw Kamer daarover informeren.

De overige landelijke maatregelen, zoals het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen en een bezoekersregeling, blijven van kracht. Het is van het grootste belang dat alle houders in heel Nederland passende hygiënemaatregelen in acht blijven nemen en de afscherm- of ophokplicht in de andere regio’s na te leven.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎