[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Eindevaluatie pilot Serious Crime Task Force (SCTF)

Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering

Brief regering

Nummer: 2021D26441, datum: 2021-06-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31477-60).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31477 -60 Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering.

Onderdeel van zaak 2021Z12257:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

31 477 Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering

Nr. 60 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 juni 2021

In het commissiedebat met de vaste Kamercommissie voor Financiën over de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering van 10 december jl. (Kamerstuk 31 477, nr. 54) heb ik uw Kamer toegezegd de eindevaluatie over de pilot Serious Crime Task Force (SCTF) toe te sturen, wanneer deze gereed is. Dat laatste is thans het geval. Deze toezegging doe ik met deze brief gestand, in de bijlage treft uw Kamer de eindevaluatie aan1.

De pilot SCTF is onder de vlag van het samenwerkingsverband Financieel Expertise Centrum (FEC)2 operationeel van start gegaan in augustus 2019, met een initiële looptijd van één jaar. Na afloop van deze pilotduur is de pilot met nog één jaar verlengd. De pilot is opgezet om te voorzien in een behoefte aan nauwere samenwerking tussen publieke en private partijen om ernstige, ondermijnende criminaliteit gezamenlijk effectiever te bestrijden en daarmee tevens de integriteit van de financiële sector te versterken.

In (de voortgang op) het plan aanpak witwassen3 is het belang van versterking van publiek-private samenwerking en daarbij ook deze pilot benadrukt. In het openbare Convenant pilot SCTF4 zijn onder meer het doel, de organisatie en werkwijze, de participerende publieke en private partijen en de randvoorwaarden bij het delen en verder verwerken van informatie nader uiteengezet.

Uit de eindevaluatie blijkt dat alle betrokken partners meerwaarde zien in de pilot SCTF. Het is een goede manier om de samenwerking op dit belangrijke onderwerp te verbeteren en versterken. In de FEC-Raad van 24 juni jl. is de eindevaluatie besproken en besloten tot het verduurzamen ervan. De aanbevelingen in de eindevaluatie, zoals het professionaliseren van het inputproces en het optimaliseren van de communicatie, worden meegenomen in de doorontwikkeling van de SCTF.

In het kader van de voortgang van de aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit zal ik uw Kamer op de hoogte houden van de werkzaamheden van de SCTF, indien er belangwekkende ontwikkelingen zijn te melden.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. https://www.fec-partners.nl/nl↩︎

  3. Kamerstuk 31 477, nrs. 41, 47, 50, 51 en 53.↩︎

  4. Staatscourant 2019, nr. 43629.↩︎