[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Terugkeer uitreiziger vanuit Turkije

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D29205, datum: 2021-07-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-2766).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -2766 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z13709:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2766 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2021

Vorig jaar zomer heeft een uitreiziger zich gemeld bij het Nederlandse consulaat in Istanboel nadat hij illegaal de Syrisch-Turkse grens was overgestoken. Deze persoon verbleef sinds zijn uitreis in 2015 uit Nederland, na een korte periode in Turkije te zijn geweest, in Noordwest-Syrië. Hij is daar volgens informatie van de AIVD betrokken geweest bij een jihadistische groepering. Op 6 mei 2020 is het Nederlanderschap van deze man op grond van artikel 14, vierde lid, van de Rijkswet op het Nederlanderschap ingetrokken onder gelijktijdige ongewenstverklaring als vreemdeling1. Hij stond nog wel gesignaleerd ter fine van strafrechtelijke uitlevering naar Nederland.

Turkije is geïnformeerd dat deze persoon niet (langer) de Nederlandse nationaliteit heeft. De Minister van Justitie en Veiligheid heeft daarop namens het kabinet in verschillende telefoongesprekken met de Turkse Minister van Binnenlandse Zaken laten weten dat de betrokkene tot ongewenst vreemdeling is verklaard en derhalve niet naar Nederland dient terug te keren en evenmin door Nederland van een reisdocument zal worden voorzien.

Vanochtend, 14 juli 2021, heeft Turkije de betrokken uitreiziger uitgezet naar Nederland. Het kabinet beschouwt dit als ongewenst en betreurt dat Turkije ondanks alle inspanningen alsnog eigener beweging tot uitzetting is overgegaan. Betrokkene is door de Koninklijke Marechaussee bij de grenspassage op Schiphol de toegang tot Nederland geweigerd en vervolgens aangehouden ten behoeve van strafrechtelijke vervolging.

Aangezien betrokkene geen verblijfsrecht heeft in Nederland en de toegang tot Nederland is geweigerd, zal na vervolging en een eventuele detentieperiode worden ingezet op uitzetting naar het land van de andere nationaliteit.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A.M. Kaag

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
A. Broekers-Knol


  1. Stcrt. 2020, 25604↩︎