[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Besluitvorming 13 augustus coronamaatregelen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs

Infectieziektenbestrijding

Brief regering

Nummer: 2021D30440, datum: 2021-08-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25295-1397).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25295 -1397 Infectieziektenbestrijding.

Onderdeel van zaak 2021Z14272:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

25 295 Infectieziektenbestrijding

31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie

31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 1397 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 augustus 2021

Inleiding

Het kabinet heeft besloten1 dat de anderhalvemeterafstandsnorm in het middelbaar beroepsonderwijs (hierna: mbo) en hoger onderwijs (hierna: ho) komt te vervallen per 30 augustus. Deze versoepeling is voor het onderwijs zeer belangrijk, aangezien de afgelopen periode – ondanks de grote inzet en flexibiliteit in de onderwijssectoren – een grote impact heeft gehad op de ontwikkeling, studievoortgang en het welzijn van studenten en op de werkdruk van docenten. Met dit besluit komt een einde aan een lange periode waarin slechts zeer beperkt onderwijs fysiek heeft kunnen plaatsvinden. Na anderhalf jaar voornamelijk digitaal onderwijs vanuit de studentenkamer is het ontzettend fijn dat studenten en docenten eindelijk weer meer samen kunnen komen voor fysiek onderwijs.

In deze brief informeer ik u over de coronamaatregelen die met ingang van maandag 30 augustus zullen gelden in het mbo en ho. Aanvullend op deze brief zal ook een brief worden gezonden aan de onderwijsbestuurders, waarin de meer praktische uitvoering zal worden uiteengezet. De brief aan onderwijsbestuurders is als bijlage bij deze brief opgenomen2.

Epidemiologisch beeld voor het onderwijs

Na een flinke opleving van het virus bij de start van de zomer, vertonen de besmettingscijfers3 op dit moment gelukkig een dalende trend. Het epidemiologische beeld voor de samenleving en ook voor het onderwijs verbetert. Ook zien we dat de vaccinatiegraad in de zomer onder de jongere doelgroepen fors is gestegen. Naar verwachting hebben alle meerderjarigen op 1 september de mogelijkheid gehad om een tweede vaccinatie te ontvangen.

Op lokaal niveau zie ik dat onderwijsinstellingen en studentenorganisaties met de gemeente, veiligheidsregio en GGD in gesprek zijn om introducties en de start van het studiejaar zo veilig mogelijk te organiseren. Zo wordt lokaal op sommige plekken extra testcapaciteit opgebouwd, worden voorlichtingen over vaccinatie gegeven aan studenten en worden mobiele vaccinatielocaties zoals prikbussen ingezet, zodat studenten laagdrempelig zichzelf kunnen laten vaccineren. Deze initiatieven juich ik van harte toe.

Uitkomsten OMT-advies en kabinetsbesluitvorming

Het OMT geeft aan dat alle restricties in het mbo en ho verantwoord kunnen vervallen per 19 september. Deze datum is gebaseerd op de laatst geplande afspraken voor een tweede vaccinatie voor de doelgroep 18–25, plus twee weken immuniteitsopbouw. Deze datum is echter onwenselijk voor het onderwijsveld, aangezien fysiek onderwijs in deze eerste weken cruciaal is voor een succesvolle start voor studenten van het nieuwe studiejaar. Daarnaast zullen onderwijsinstellingen in dat geval de eerste weken van het studiejaar veelal digitaal moeten organiseren, waardoor roosters en lesprogramma’s binnen zeer korte tijd zouden moeten worden aangepast naar de situatie met meer fysiek onderwijs.

Het kabinet heeft daarom besloten de anderhalvemeterafstandsnorm per 30 augustus in het mbo en ho op te heffen. Het OMT adviseert in dit geval om aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen tot het moment dat alle restricties verantwoord kunnen worden losgelaten. Om het mbo en ho te kunnen openen, worden de volgende maatregelen met ingang van 30 augustus gehanteerd:

• Het continueren van het vrijwillige preventieve zelftestbeleid voor studenten en medewerkers;

• Het gebruik van mondneusmaskers wanneer men zich tussen onderwijsactiviteiten verplaatst door de onderwijsgebouwen;

• Een maximale groepsgrootte van 75 personen per zelfstandige ruimte waar onderwijsactiviteiten plaatsvinden;

• Het voortzetten van hygiënemaatregelen en looproutes;

• Het optimaliseren van ventilatie en luchtkwaliteit;

• Het lokaal monitoren van coronaontwikkelingen i.s.m. gemeente, veiligheidsregio en GGD;

• De communicatie en frequente oproep richting studenten en medewerkers met daarin het belang van het houden aan de geldende maatregelen, zelftesten en vaccinaties.

Het gebruik van mondneusmaskers is in het mbo en ho verplicht tot het moment dat het kabinet besluit tot het loslaten van de anderhalvemeterafstandsnorm in de volledige samenleving. De overige maatregelen, zoals de inzet van zelftesten en de maximale groepsgrootte, komen te vervallen wanneer het kabinet besluit over het samenlevingsbreed laten vervallen van alle nog geldende maatregelen, dat begin november beoogd is.

Financiën

Initieel was voorzien om tot en met juli 2021 € 71,5 miljoen in te zetten voor de distributie van zelftesten in het mbo en ho, en daaraan gelieerde activiteiten zoals communicatie. Deze middelen zijn middels de Negende Incidentele Suppletoire Begroting4 aan de begroting van OCW toegevoegd. Dit budget is niet volledig uitgeput. Besloten is om de onderuitputting op dit budget aan te wenden ten behoeve van de voortzetting van de distributie van zelftesten in het mbo en ho en daaraan gelieerde activiteiten. De kosten hiervoor bedragen circa € 5 miljoen wanneer de inzet van zelftesten wordt gecontinueerd tot aan de herfstvakantie.

Verwachtingen en slot

In de loop van komende week zullen de servicedocumenten, de veelgestelde vragen op rijksoverheid.nl, de informatie op zelftestonderwijs.nl en de campagnes waar nodig worden aangepast. De ambitie is en blijft dat alle studenten en medewerkers op een verantwoorde manier fysiek onderwijs kunnen geven en volgen en dat opgelopen studievertragingen zo veel mogelijk worden ingehaald. Ik heb er veel vertrouwen in dat iedereen de uitdagingen die dit oplevert zo goed mogelijk ter hand neemt en gemotiveerd is er een mooi studiejaar van te maken.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven


  1. Dit besluit is genomen op basis van het 123e en 124e advies van het Outbreak Management Team (OMT).↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  3. Kamerstuk 25 295, nr. 1396↩︎

  4. Kamerstuk 35 806, A.↩︎