Antwoord op vragen van het lid Van der Plas over grote hobbypluimveehouderijen
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2021D37183, datum: 2021-10-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-211).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van zaak 2021Z15115:
- Gericht aan: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Indiener: C.A.M. van der Plas, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
211
Vragen van het lid Van der Plas (BBB) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht «Meer aandacht voor grote hobbypluimveehouders noodzakelijk» (ingezonden 8 september 2021).
Antwoord van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 6 oktober 2021).
Vraag 1
Bent u ook van mening dat handels- en andere uitwisselingen van dieren van en naar hobbydierhouders een mogelijke oorzaak is van insleep en verspreiding van virussen zoals het vogelgriepvirus?1 2 3
Antwoord 1
Elke verplaatsing van dieren brengt een risico met zich mee wat betreft verspreiding van ziekten. Daarom zijn er strikte voorwaarden verbonden aan verplaatsingen binnen de lidstaat, tussen lidstaten en met derde landen.
Vraag 2
Welke cijfers heeft u beschikbaar over het aantal hobbypluimveehouders in Nederland en het aantal stuks pluimvee dat hier gehouden wordt? Wilt u deze cijfers in de beantwoording bijvoegen?
Antwoord
Er gold voor de inwerkingtreding van de Europese Diergezondheidsverordening een registratieplicht voor houders van pluimveelocaties van een zekere omvang. Elke houder van pluimvee (kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen of loopvogels) moet zich registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als deze 250 of meer stuks pluimvee houdt, ongeacht met welk doel pluimvee wordt gehouden (hobbymatig of professioneel).
In april 2021 is de nieuwe Europese Diergezondheidsverordening van toepassing geworden. In deze verordening staat vermeld dat elke inrichting met landdieren, zoals pluimvee, zich moet registreren. Dit zou dus ook gelden voor inrichtingen met kleine aantallen dieren.
De Europese Commissie werkt nog aan de uitvoeringsverordening die het mogelijk gaat maken dat lidstaten uitzonderingen toestaan op de plicht om inrichtingen met bepaalde diersoorten te registreren. In de brief van 6 april jl. (Kamerstuk 28 286, nr. 1174)4 is de Kamer hierover geïnformeerd. Ik heb van de Europese Commissie nog geen concept van dit voorstel ontvangen. Het is dan ook nog niet duidelijk welke mogelijkheden de lidstaten gaan krijgen om vrijstelling van de registratieplicht te verlenen. Zoals in de brief van 6 april jl. aangegeven, zal ik geen uitvoering geven aan nieuwe registratieverplichtingen totdat er duidelijkheid is over de derogatiemogelijkheden die deze verordening zal gaan bieden. Hier is voor gekozen om te voorkomen dat er nieuwe registratieverplichtingen worden ingesteld voor inrichtingen met bepaalde diersoorten of diercategorieën, als voor hen op een later moment alsnog een uitzonderingsmogelijkheid komt te gelden.
Dit betekent dat de registratieplicht van 250 of meer stuks pluimvee nog van toepassing is.
Op dit moment zijn er 2.244 locaties met pluimvee (> 250 stuks) bij RVO geregistreerd. In totaal worden op die locaties ongeveer 100 miljoen stuks pluimvee gehouden. Het geeft een totaal aantal locaties met een registratie weer, zonder verdeling over de typen bedrijven. Er wordt daarnaast in de I&R database geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven die pluimvee houden voor de productie van vlees of eieren of voor de privédoelen, maar het overgrote deel van het aantal bedrijven voert commerciële activiteiten uit.
Vraag 3
Hoeveel hobbypluimveehouders in Nederland met 250 of meer dieren zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekend en hoeveel screenings zijn hier per jaar uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar?
Antwoord 3
Het aantal hobbypluimveehouderijen is bij RVO niet bekend, omdat bij RVO alleen locaties worden gemeld met meer dan 250 stuks pluimvee, zonder vermelding van het type of doel (zie ook het antwoord bij vraag 2). De screening wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), die de screening uitvoeren op geregistreerde bedrijven waar volgens het informatiesysteem van AVINED ook daadwerkelijk pluimvee aanwezig is. In 2020 heeft de GD op 2.156 locaties met een uniek bedrijfsnummer bloedmonsters genomen. De GD kijkt hierbij niet of het hobbylocaties betreft of bedrijven met commerciële activiteiten.
De screening is niet opgezet voor het snel opsporen van een besmetting met hoogpathogene aviaire influenza. Snelle detectie gebeurt op basis van een klinische verdenking, gekoppeld aan de meldplicht voor houders.
Vraag 4
Kunt u aangeven hoe u de kennis over de vergunningsplicht vanaf 250 dieren kan bevorderen bij hobbyisten en gemeenten, gezien het feit dat vogelgriepuitbraken bij hobbypluimveehouders tragische gevolgen hebben voor dieren, hobbyisten en beroepsmatige pluimveehouders?
Antwoord 4
Er is geen sprake van een vergunning die door de overheid is afgegeven, het gaat om een registratieplicht bij RVO. Er is bij rvo.nl en op de website van de rijksoverheid veel informatie te vinden over de nieuw verordening. Ook voor houders van pluimvee (en andere vogels) op kleinschalige houderijen zijn er regels, bijvoorbeeld als pluimvee wordt verkocht of verhandeld. Informatie hierover is te vinden via Pluimvee melden | RVO.nl | Rijksdienst5. Ik zal mij inzetten deze informatie nog beter onder de aandacht te brengen van houders van vogels en verwijzen naar betreffende website.
Het hebben van een registratie staat los van het risico van een besmetting met hoogpathogene vogelgriep.
Vraag 5
Welke acties gaat u dit kalenderjaar nog uitvoeren om ervoor te zorgen dat grotere hobbybedrijven gaan meedraaien in de standaard screening, waardoor uitbraken van hoogpathogene virusvarianten voorkomen kunnen worden?
Antwoord 5
Voor alle houders van vogels geldt een meldplicht voor hoogpathogene vogelgriep. Die meldplicht wordt goed nageleefd. Het tijdig melden van een verdenking van een besmetting met hoogpathogene vogelgriep staat los van een registratieplicht en los van deelname aan een serologisch screeningsprogramma op aviaire influenza. Zie ook mijn antwoord bij vraag 3.
Pluimveeweb, 25 augustus 2021, «Besmette hobbypluimveehouder is vergunningsplichtig«, https://www.pluimveeweb.nl/artikel/418410-besmette-hobbypluimveehouder-is-vergunningsplichtig/↩︎
Pluimveeweb, 26 augustus 2021, «Meer aandacht voor grote hobbypluimveehouders noodzakelijk», https://www.pluimveeweb.nl/artikel/418438-meer-aandacht-voor-grote-hobbypluimveehouders-noodzakelijk/↩︎
Pluimveeweb, 29 augustus 2021, «1.400 dieren is geen hobby meer», https://www.pluimveeweb.nl/artikel/418825–1400-dieren-is-geen-hobby-meer/↩︎
Kamerstuk 28 286, nr. 1174↩︎
Pluimvee melden | RVO.nl | Rijksdienst↩︎