Reactie op brief Dominicus College m.b.t. bekostiging en fusie afdeling Monnikskap
Voortgezet Onderwijs
Brief regering
Nummer: 2021D43306, datum: 2021-11-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31289-500).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31289 -500 Voortgezet Onderwijs.
Onderdeel van zaak 2021Z20271:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2021-11-17 15:45: Aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-11-25 10:15: Procedurevergadering (hybride) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2022-03-30 10:00: Passend onderwijs (Commissiedebat), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-02-29 12:35: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
31 289 Voortgezet Onderwijs
31 293 Primair Onderwijs
Nr. 500 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 november 2021
De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een brief ontvangen van de leerlingen- en ouderraad van De Monnikskap waarin zorgen worden geuit over het voortbestaan van dit onderdeel van het Dominicus College in Nijmegen. De commissie heeft mij op 8 november om een reactie op deze brief gevraagd. Ik stuur u deze reactie tegelijkertijd met de antwoorden op vragen die de leden Westerveld (GroenLinks), Kwint (SP) en Van Meenen (D66) van uw Kamer eerder hebben gesteld over de situatie bij De Monnikskap (Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 660).
In de brief wordt aangegeven dat ouders zijn geïnformeerd over de voorgenomen sluiting van het Dominicus College per 1 augustus 2024. Daarbij wordt genoemd dat De Monnikskap bij een andere school zal worden gebracht, maar er worden ook zorgen geuit over of dit in de praktijk wel zal lukken, ook omdat de aanvullende bekostiging vanuit OCW wordt afgebouwd.
Ik begrijp dat er bij ouders en leerlingen van De Monnikskap zorgen zijn over het voortbestaan van deze faciliteit, die een belangrijke rol speelt in het bieden van goed onderwijs voor deze specifieke groep leerlingen in Nijmegen en omgeving, nu er sprake is van een voorgenomen sluiting van het Dominicus College. Ik deel met de ouders en leerlingen het belang van het voortbestaan van De Monnikskap. Daarom is er, zoals aangegeven in de recent verzonden Verzamelbrief moties en toezeggingen primair en voortgezet onderwijs 1, naar aanleiding van de berichten over de voorgenomen sluiting van het Dominicus College contact geweest met het bestuur @voCampus, waar deze school onder valt. Het bestuur heeft toegezegd dat het borgt dat De Monnikskap ook na 1 augustus 2024 blijft voortbestaan. Daar ben ik blij mee omdat deze faciliteit, die een goed voorbeeld is van inclusief onderwijs, hiermee behouden blijft voor de regio.
Het bestuur heeft aangegeven dat De Monnikskap tot 1 augustus 2024 onderdeel blijft van het Dominicus College. Vanaf 1 augustus 2024 zal De Monnikskap bij een andere school binnen het bestuur @voCampus worden ondergebracht. Het bestuur is daarbij verantwoordelijk voor het vinden van een passende plek waar ook deze groep leerlingen goed onderwijs kan krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat het bestuur de toezegging dat De Monnikskap blijft voorbestaan realiseert. Uiteraard blijf ik vinger aan de pols houden.
Op dit moment ontvangt het bestuur @voCampus nog aanvullende bekostiging voor het verzorgen van het onderwijs van De Monnikskap. Eerder is afgesproken dat deze vanaf kalenderjaar 2023 stapsgewijs afgebouwd. Het afbouwen van de aanvullende bekostiging van De Monnikskap is bedoeld om de financiering weer binnen het reguliere systeem van passend onderwijs te krijgen. Voor de huidige constructie was geen goede grondslag en het was niet goed uitlegbaar waarom voor De Monnikskap wel extra geld direct vanuit OCW beschikbaar was, terwijl voor vergelijkbare inclusieve initiatieven dit via het samenwerkingsverband verloopt. Aangezien De Monnikskap binnen de reguliere systematiek ook kan bestaan is er geen rechtvaardiging voor aanvullende bekostiging. De afbouwperiode biedt het bestuur en de betrokken samenwerkingsverbanden de tijd om toe te groeien naar de nieuwe situatie. Op basis van de gesprekken die zijn gevoerd heb ik voldoende vertrouwen dat het schoolbestuur en de betrokken samenwerkingsverbanden goede afspraken zullen maken over de financiering van De Monnikskap in de toekomst. Ik herken het signaal dat er sprake zou zijn van een verdeeld beeld over de wijze waarop De Monnikskap bekostigd zou moeten worden dan ook niet.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob
Kamerstukken 31 293 en 31 289, nr. 598.↩︎