[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Preventie en Weerbaarheid

Bijlage

Nummer: 2021D44152, datum: 2021-11-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Voortgang aanpak ondermijnende criminaliteit (2021D44150)

Preview document (🔗 origineel)


Bijlage 1 Preventie en Weerbaarheid

Voorbeelden van successen en ervaringen van de 8 gemeenten:

  • In Amsterdam heeft de eerste lichting van zo’n twintig jongeren de opleiding credible messengers (ervaringsdeskundigen) afgerond. Het gaat om een groep jonge mensen die 'de straat' door en door kennen en met hun ervaring kwetsbare jongeren proberen af te houden van een carrière in de criminaliteit. Ze zijn aan de slag in de wijken, en staan in verbinding met een aantal partners en initiatieven voor Amsterdam om de connectie met de jongeren te versterken.

  • In Den Haag begeleidt een interventieteam jongeren door intensieve individuele trajecten, een totaalaanpak met aandacht voor het hele gezin en specifiek de broertjes en zusjes. Daarin wordt geleerd dat een effectieve aanpak vraagt om een multidisciplinair hulpverleningsteam, dat korte lijnen heeft met de eigen en andere hulporganisaties.

  • Utrecht is aan de slag met het onderwijsprogramma Kapot Sterk! Hierbij wordt preventief ingezet op een hele jonge doelgroep van 10-12 jaar. Het programma richt zich erop jongeren bewust te maken van de verleidingen van criminaliteit met het doel het voorkomen dat jongeren daarin afglijden en o.a. ook het voorkomen van doorstroom van broertjes en zusjes.

  • Eindhoven zet in op positieve rolmodellen. Een deel van de doelgroep wantrouwt de overheid en hulpverlening, of voelt daar geen aansluiting mee, en positieve rolmodellen (in de hulpverlening of in de sporten) kunnen bijdragen aan dat wantrouwen te doorbreken.

  • In Tilburg loopt al enige tijd de integrale (criminele) familie aanpak (criminele familie-aanpak). Gezamenlijke partners bepalen in een totaalaanpak waarom er wat en wanneer moet gebeuren, waarbij repressie en preventie hand in hand gaan. De belangrijkste succesfactor is de vasthoudendheid van de leefcoaches om verschil te kunnen maken voor de kinderen en hun welwillende ouders binnen criminele families, en hen een leven buiten de criminaliteit te kunnen bieden.

  • In Rotterdam wordt gewerkt met het project Citysteward waarbij geprobeerd wordt in nauwe samenwerking met de (zeehaven)politie de (jeugdige) uithalers weer op het goede pad te krijgen. Dit gebeurt door ze te helpen participeren in de samenleving, vaardigheden daartoe aan te reiken, en te ondersteunen in het krijgen van zelfvertrouwen in bijvoorbeeld het krijgen en houden van een baan.