[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Antwoord op vragen van het lid Van Haga over de aangenomen motie-Van Haga c.s. over het wegnemen van obstakels voor het isoleren van monumenten

Antwoord schriftelijke vragen

Nummer: 2021D50129, datum: 2021-12-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-1127).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z20338:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1127

Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aangenomen motie-Van Haga c.s. over het wegnemen van obstakels voor het isoleren van monumenten (ingezonden 15 november 2021).

Antwoord van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 15 december 2021). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 986.

Vraag 1

Bent u bekend met de aangenomen motie-Van Haga c.s. over het wegnemen van obstakels voor het isoleren van monumenten?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Hoe bent u van plan te onderzoeken hoe obstakels voor het isoleren van monumenten kunnen worden weggenomen?

Antwoord 2

De afgelopen jaren is al veel gedaan om eigenaren van monumenten te ondersteunen bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen, waaronder ook isoleren. Zo heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de gids

Na-isolatie van historische woonhuizen2 opgesteld en heeft de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), samen met de partijen in de monumentensector, richtlijnen voor onderhoud en restauratie van monumenten opgesteld.3 Deze richtlijnen zijn recentelijk aangepast op verduurzaming, zodat onder meer de isolatie van monumenten op een goede manier ter hand genomen kan worden. Voor monumenten, zowel rijks-, provinciaal- als gemeentelijk beschermd, geldt wel dat dit altijd op een zorgvuldige manier moet gebeuren, met behoud van de cultuurhistorische waarden.

Samen met mijn collega Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal ik de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vragen een overzicht te maken van het aanbod van beschikbare informatie en kennis met betrekking tot het isoleren van monumenten. Ook de Stichting ERM, de Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) en de VNG zullen hierbij worden betrokken. In dit onderzoek zal zowel naar knelpunten als naar mogelijke oplossingsrichtingen gekeken worden.

Vraag 3

Hoe bent u van plan te onderzoeken in hoeverre hiervoor een landelijke richtlijn kan worden ingesteld?

Antwoord 3

Als onderdeel van het bovengenoemde onderzoek, zal ik de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook vragen mij te adviseren over de vraag of, en zo ja hoe een landelijke richtlijn ondersteunend kan zijn voor eigenaren die hun monument willen isoleren.

Vraag 4

Op welke termijn valt er een update over de resultaten te verwachten?

Antwoord 4

Ik verwacht uw Kamer voor de zomer van 2022 mijn bevindingen te zullen sturen.


  1. Kamerstuk 35 925 VII, nr. 46.↩︎

  2. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, april 2019 https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2019/01/01/isolatie-van-historische-gebouwen↩︎

  3. Deze informatie is beschikbaar op https://www.stichtingerm.nl/verduurzaming↩︎