[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Onderzoeksrapport "Preconceptionele dragerschapsscreening in Nederland: gevolgen, maatschappelijk draagvlak en ethische aspecten"

Prenatale screening

Brief regering

Nummer: 2022D06837, datum: 2022-02-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29323-167).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29323 -167 Prenatale screening.

Onderdeel van zaak 2022Z03264:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

29 323 Prenatale screening

Nr. 167 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 februari 2022

Bijgaand zend ik u het onderzoeksrapport Preconceptionele dragerschapsscreening in Nederland: gevolgen, maatschappelijk draagvlak en ethische aspecten1. De Gezondheidsraad adviseerde in het rapport «Neonatale Screening op Spinale Spieratrofie» van 26 juli 2019 om preconceptionele dragerschapsscreening voor sommige ernstige aandoeningen te overwegen. In de brief van mijn ambtsvoorganger Minister De Jonge van 10 februari 2020 (Kamerstuk 29 323, nr. 133) is toegelicht dat op dit moment preconceptionele dragerschapsscreening wordt vergoed voor stellen die een verhoogd risico hebben op dragerschap, bijvoorbeeld vanwege familiegeschiedenis of afkomst.

Bij het ontbreken van een verhoogd risico is preconceptionele dragerschapsscreening beschikbaar op eigen kosten. Wanneer preconceptionele dragerschapsscreening voor niet-risicoparen zou worden aangeboden van overheidswege, dan betekent dit een fundamentele wijziging van het aanbod aan screeningen rondom de zwangerschap en geboorte met mogelijk onbedoelde maatschappelijke effecten. Om die reden is via ZonMw onderhavig onderzoek uitgevoerd naar de ethische aspecten van, en het maatschappelijk draagvlak voor de screening vanuit verschillende perspectieven.

In vervolg op het advies van de Gezondheidsraad om preconceptionele dragerschapsscreening te overwegen, wil ik de Gezondheidsraad vragen mij hierover te adviseren. Ik zal de komende tijd deze adviesaanvraag voorbereiden en uw Kamer een afschrift hiervan doen toekomen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎