[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Lijst van vragen en antwoorden over de kabinetsreactie over de beleidsdoorlichting van het Btw-compensatiefonds (Kamerstuk 31935-74)

Beleidsdoorlichting Financiën

Lijst van vragen en antwoorden

Nummer: 2022D09671, datum: 2022-03-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31935-77).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31935 -77 Beleidsdoorlichting Financiën.

Onderdeel van zaak 2022Z04766:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

31 935 Beleidsdoorlichting Financiën

Nr. 77 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 15 maart 2022

De vaste commissie voor Financiën heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Financiën over de brief van 17 december 2021 inzake de beleidsdoorlichting van het Btw-compensatiefonds (Kamerstuk 31 935, nr. 74).

De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 14 maart 2022. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,
Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,
Lips

Vraag 1

Wanneer wordt het onderzoek naar de uitvoeringskosten voor de Belastingdienst opgestart en wanneer is het onderzoek afgerond?

Vraag 2

Wanneer wordt het onderzoek naar de doelmatigheid van uitsluitingsgronden opgestart en wanneer is het onderzoek afgerond?

Antwoord op vraag 1–2

Uit de beleidsdoorlichting is gebleken dat het BCF doeltreffend is als het gaat om het opheffen van de verstorende keuze tussen in- en uitbesteden van medeoverheden (specifieke gemeenten en provincies). De beleidsdoorlichting heeft daarnaast ook aangetoond dat het lastig is om de doelmatigheid en eventuele doelmatigheidswinst aan te tonen. Dit komt doordat er geen recente onderzoeken zijn die de uitvoeringskosten van het BCF meten Het onderzoeken van deze uitvoeringskosten bij gemeenten en provincies is dan ook één van de aanbevelingen van het rapport. Een andere aanbeveling is een onderzoek naar de doelmatigheid van de uitsluitingsgronden in relatie tot de uitvoeringslasten bij Belastingdienst, gemeenten en provincies.

In de beleidsdoorlichting wordt voorgesteld deze onderzoeken te koppelen aan de Strategische Evaluatie Agenda (SEA). De SEA vervangt sinds 2021 de meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen.1 Met de SEA wordt voortaan de focus van ex-post evaluaties verlegd naar onderzoeken en evaluaties gedurende de gehele beleidscyclus. Een reden hiervoor is dat de inzichtbehoefte en tijdstip van beleidsdoorlichting niet altijd op elkaar hoeven aan te sluiten, zoals ook het geval was bij deze beleidsdoorlichting. Bovenstaande onderzoeken vereisen immers meer tijd dan de beleidsdoorlichting op dat moment bood.

Tijdens de afronding van de beleidsdoorlichting was de SEA voor 2022 al vastgesteld. De voorgestelde onderzoeken zullen daarom een plek krijgen in de SEA voor 2023. Waar mogelijk wordt reeds in 2022 gestart met deze onderzoeken. In de begroting voor 2023, waarin zowel SEA als het BCF (als artikel 6) een belangrijke plek hebben, wordt uw Kamer geïnformeerd over de voortgang.

Vraag 3

Kunt u aangeven hoe en wanneer u uitvoering gaat geven aan de drie verbeterpunten en de zeven verbeteringsvoorstellen?

Antwoord op vraag 3

Naast de toegezegde onderzoeken bevatte de beleidsdoorlichting ook nog een drietal verbeterpunten voor de uitvoering en vormgeving van het BCF. Deze zijn vertaald in een zevental praktische verbeteringsvoorstellen. Aan het oppakken van deze verbeterpunten en verbeteringsvoorstellen wordt inmiddels (ambtelijk) gewerkt.

Zo heeft er in het najaar van 2021 een eerste kennisdelingssessie plaatsgevonden tussen het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en de Belastingdienst. Daarnaast staat in het voorjaar van 2022 een informatiebijeenkomst gepland vanuit het Ministerie van Financiën, het Ministerie van BZK en de Belastingdienst over de beleidsmatige kant van het BCF voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en ambtenaren van gemeenten. Daarbij zal in het bijzonder nadere toelichting worden gegeven over het afdrachtsproces. Het streven is dergelijke overleggen periodiek te organiseren voor stakeholders.

Daarnaast hebben in 2021 al eerste verkennende gesprekken plaatsgevonden tussen het Ministerie van Financiën, de Belastingdienst en het IPO over het tweede verbeterpunt. Verder onderzocht wordt hoe eventuele belemmeringen vanuit het BCF bij samenwerking tussen medeoverheden kan worden weggenomen.

Tijdens de reguliere begrotings- en verantwoordingsmomenten wordt uw Kamer nader geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van de verbeterpunten en verbeteringsvoorstellen.

Vraag 4

Kunt u een overzicht geven van de hoogte van de aanvragen van de verschillende gemeenten uit het btw-Compensatiefonds (BCF) (wellicht in percentage van totale begroting van de desbetreffende gemeente)?

Antwoord op vraag 4

Een overzicht van de hoogte van de aanvragen van de verschillende gemeenten uit het Btw-Compensatiefonds kan niet worden gegeven. De Belastingdienst beschikt wel over de gevraagde gegevens, maar kan deze niet delen op grond van artikel 67 Awr (geheimhoudingsplicht). Het is daarnaast niet mogelijk inzicht te geven in het percentage BCF ten opzichte van de totale begroting van individuele gemeenten. De Belastingdienst beschikt niet over gegevens van de totale begroting van gemeenten.

Vraag 5

Kunt u een overzicht geven van voor welke opdracht de gemeente of provincie de compensatie vanuit het BCF nodig heeft? Kunt u dit bijvoorbeeld doen voor uitbesteding van afvalverwerking of een ander doel? Kunt u dit bijvoorbeeld eveneens doen in percentages van totale BCF?

Antwoord op vraag 5

Medeoverheden kunnen uit het BCF worden gecompenseerd voor de btw op goederen en diensten bij het uitvoeren van publiekrechtelijke taken en activiteiten die zij niet als btw-ondernemer verrichten. De inspecteur kan desgevraagd een voorschot verlenen. In de uitvoeringsregeling Btw-Compensatiefonds artikel 1 lid 3 a–c2 is een uitwerking van de voorwaarden waaraan een aanvraag voor een voorschot moet voldoen.

Een overzicht geven van taken of activiteiten waarvoor compensatie wordt gevraagd is niet mogelijk. De bedragen in de jaaropgave worden namelijk niet gespecificeerd.


  1. Meer informatie is te vinden in de begroting van Hoofdstuk IX (Financiën en Nationale Schuld), onderdeel 2.4 Strategische Evaluatie Agenda.↩︎

  2. Uitvoeringsregeling BTW- Compensatiefonds https://wetten.overheid.nl/BWBR0014121/2013-01-01.↩︎