Reactie op verzoek commissie inzake verzoekonderzoek Algemene Rekenkamer naar besteding NPO-middelen
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022
Brief regering
Nummer: 2022D10498, datum: 2022-03-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35925-VIII-160).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.H. Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Mede ondertekenaar: A.D. Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 35925 VIII-160 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022.
Onderdeel van zaak 2022Z05159:
- Indiener: R.H. Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Medeindiener: A.D. Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2022-03-24 13:54: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-03-31 10:45: Procedurevergadering (hybride) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2022-05-24 16:30: Nationaal Programma Onderwijs (po en vo) (Commissiedebat), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-02-28 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
35 925 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022
Nr. 160 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 17 maart 2022
Op 31 januari heeft u ons een brief gestuurd waarin u ons verzoekt in nader overleg met u te gaan over het beoogde doelbereik van het Nationaal Programma Onderwijs en de (tot dusver bestede) gelden en resultaten. Aanleiding daarvoor is de gewijzigde motie van de leden Paul en Peters (Kamerstuk 35 570 VIII, nr. 248). Middels deze brief gaan wij in op uw verzoek.
Graag gaan wij met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in gesprek over de resultaten van het Nationaal Programma Onderwijs tot dusver. De komende periode informeren wij u over verschillende onderdelen van het Nationaal Programma Onderwijs. Zo heeft u op 25 februari een Kamerbrief (Kamerstuk 35 925 VIII, nr. 155) ontvangen over de verdeling van de middelen in het funderend onderwijs voor het schooljaar 2022/2023 en informatie over de verlenging van het programma. Met de verlenging van het programma en een betere verdeling van middelen worden scholen beter in staat gesteld om de doelstelling van het programma te behalen. In die brief is ook ingegaan op de monitoring van het programma. Daarin is aangegeven dat de inzet erop is gericht om samen met het veld de komende tijd te verkennen wat nodig is om de maatschappelijke doelen van het programma als geheel nog beter te kunnen volgen en te bezien waar bijsturing nodig is in de monitoring van het programma, om beter vast te kunnen stellen wat de resultaten van het NP Onderwijs zijn aan hand van de eerder gecommuniceerde indicatoren. In april ontvangt u een volgende brief en voortgangsrapportage over de uitvoering van het NP Onderwijs in het po en vo. De voortgangsrapportage geeft ons meer inzicht in de ervaringen van scholen en onderwijspersoneel met de interventies van het NP Onderwijs.
U zult in mei de brief en voortgangsrapportage mbo en ho ontvangen. Ook hiervoor is onderzoek uitgezet om het verloop van de uitvoering van het programma te volgen. De scope van het NPO in het mbo en ho is wat beperkter, zowel financieel als in looptijd. Dit neemt niet weg dat, als de monitoring daar aanleiding toe geeft, ook hier het gesprek met het veld over zal worden gevoerd.
Op korte termijn ontvangt u namens ons beide ook de antwoorden op uw vragen uit het schriftelijk overleg. Daarnaast zijn wij met de Algemene Rekenkamer in gesprek over het verantwoordingsonderzoek 2021, waar het NP Onderwijs in het po als beleidscasus onderdeel van uitmaakt. Wij hopen over al deze zaken de komende tijd met u te kunnen debatteren.
Wij hopen u met deze brief voldoende te hebben geïnformeerd.
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
R.H. Dijkgraaf
De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,
A.D. Wiersma