[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorkeursalternatief MIRT-verkenning Lob van Gennep

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Brief regering

Nummer: 2022D12012, datum: 2022-03-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32698-65).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32698 -65 Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Onderdeel van zaak 2022Z05859:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

32 698 Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nr. 65 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2022

Bijgaand treft u de voorkeursbeslissing die volgt uit de MIRT-verkenning Lob van Gennep1. Dit project is een samenwerking van acht overheden, te weten: Rijk, provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, waterschappen Limburg en Aa en Maas en gemeenten Gennep en Mook en Middelaar. Na ondertekening door alle partijen zal dit project in de planuitwerkingsfase (2022–2024) verdergaan als project binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Daarbij zal het Waterschap Limburg het projectbesluit nemen, met instemming van gedeputeerde staten van Limburg. De realisatie is gepland in 2024–2026.

Er zijn in de MIRT-verkenning drie alternatieven uitgewerkt, waarbij is gekozen voor het alternatief «Reguliere Dijken». Dit alternatief voldoet aan de drie doelstellingen van het project. De waterveiligheid in het gebied verbetert overeenkomstig de waterveiligheidsnorm, er is sprake van een waterstandsverlaging stroomafwaarts en de ruimtelijke kwaliteit verbetert. Dit alternatief is het meest kostenefficiënt, heeft het minste effect op milieu en leefomgeving en kan op het meeste lokale draagvlak rekenen. In de verkenning is veel aandacht besteed aan lokaal draagvlak en participatie, mede vanwege de impact van de waterbergende functie van het gebied op bewoners en ondernemers. Met de aanleg van waterkeringen conform de wettelijke veiligheidsnorm, komt de status van rivierbed voor dit gebied te vervallen. Voor een nieuw en ruimer regime van begrensde gebiedsontwikkelruimte zijn bestuurlijke afspraken gemaakt, die op dit moment nader worden uitgewerkt. In een brief van 30 maart 2021 (Kamerstuk 27 625, nr. 528) bent u hiervan op de hoogte gebracht.

De totale kosten voor het project, inclusief de afgeronde verkenning, worden geraamd op € 180,3 miljoen. De financiële afspraken en kostenverdeling voor het project worden vastgelegd in een Bestuursovereenkomst tussen betrokken overheden.

Naast de voorkeursbeslissing vindt u bijgevoegd ook de volgende onderbouwende stukken:

• Maatregelenkaart2

• Nota van Antwoord3

• Milieueffectrapportage4

• Passende Beoordeling5

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  3. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  4. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  5. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎