[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Position paper Brabants Landschap t.b.v. rondetafelgesprek Groene BOA’s d.d. 14 april 2022

Position paper

Nummer: 2022D13911, datum: 2022-04-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Onderdeel van zaak 2022Z06874:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Position paper Brabants Landschap RTG Groene boa’s – april 2022

Inleiding

Het Brabants Landschap heeft te maken met flinke uitdagingen in het buitengebied, waar groene boa’s er vaak alleen voor staan. Het Brabants Landschap vertegenwoordigt naast haar eigen boswachters ook 12 groene boa's en maakt, samen met nog 18 andere provinciale landschapsorganisaties, onderdeel uit van het samenwerkingsverband van koepelorganisatie LandschappenNL. Bij elkaar vertegenwoordigen de landschapsorganisaties een kleine 80.000 vrijwilligers en ruim 114.000 hectare natuur. Afgelopen jaren werkten ongeveer 70 groene boa’s bij de Landschappen.

LandschappenNL werkt samen in de “groene boa’s coalitie” die bestaat uit de particuliere BOA-werkgevers, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), de Jagersvereniging, Sportvisserij Nederland, Nationaal Park de Hoge Veluwe en Leisurelands. Deze coalitie vraagt al geruime tijd aandacht voor de uitdagingen in het buitengebied en die zaken waar groene boa’s en hun werkgevers tegenaan lopen.

Netwerk en samenwerking politie

De politie trekt zich steeds verder terug uit het buitengebied. Wijkagenten en zelfs milieuagenten krijgen in veel regio's niet of nauwelijks tijd voor het buitengebied. Basisteams van de politie zijn niet goed uitgerust en hebben meestal niet of nauwelijks beschikking over voertuigen die in onverhard gebied kunnen komen. Ook ontbreekt het doorgaans aan de kennis van de wet- en regelgeving die voor het buitengebied specifiek is. Groene boa's zijn mede daardoor de enige handhavers die het buitengebied goed kennen en er een netwerk hebben. Groene boa’s zijn de ogen en oren in het vaak verlaten buitengebied, ook voor de politie. Als er goede samenwerking en uitwisseling is kan dat heel veel opleveren voor beide partijen. Veel reden dus om hen te waarderen en ervoor te zorgen dat deze mensen zich veilig voelen en hun taken goed kunnen uitvoeren. Kortom: zuinig op zijn!

Lokaal ontstaan soms goede samenwerkingsverbanden tussen groene boa’s en politie en weet men elkaar te vinden, maar helaas is dat vaak afhankelijk van de goodwill en persoonlijke motivatie waardoor de samenwerking na personeelswisseling weer weg valt. Dat betekent dat samenwerking op heel veel plekken niet geregeld is, waarbij dus de veiligheid van het buitengebied en de mensen die daar recreëren, maar vooral ook van de groene boa’s zelf niet geborgd kan worden. De praktijk is: steeds minder inzet en kennis van de politie in het buitengebied, afname van groene boa capaciteit en steeds meer boa’s die zich onveilig voelen (blijkt uit recente onderzoek) tegenover steeds meer overlast, grote (corona)drukte, en tal van vormen van criminaliteit die in het buitengebied plaatsvinden vanwege oa gebrek aan toezicht en leegstaande bebouwing. Daarnaast valt sommige wetgeving die in het buitengebied relevant is, niet binnen de bevoegdheid van de groene boa’s, zoals bijvoorbeeld de Opiumwet, daarvoor is politie nodig!

Knelpunten: uitrusting, bewapening, porto's, scholing, examinering en kosten

Ongeveer de helft van de groene boa’s vindt dat hij niet voldoende gewelds- en veiligheidsmiddelen tot zijn beschikking heeft. Niet in alle regio’s is een zelfde uitrusting nodig, maar nu is er vaak sprake van willekeur en gaan boa’s op pad met gebrekkige uitrusting en geen of onvoldoende back-up van politie. Mede door die werkomstandigheden voelt ongeveer de helft zich vaak niet veilig. De verplichte her- en bijscholing is nu voor BOA’s echt een ‘verplicht nummer’. Veel beter zou het zijn dit zo in te richten dat BOA’s hier ook daadwerkelijk wat aan hebben en hun kennis kunnen vergoten. Dit zou kunnen door BOA’s naar keuze cursussen en opleidingen te laten volgen, waarbij ze jaarlijks een verplicht aantal opleidingspunten moeten halen.

Dumpingen, overlast en criminaliteit

Volg twitterende boswachters (@BoswachterEdJ ;)) en groene boa’s en je ziet wat ze meemaken en wat mensen bijvoorbeeld allemaal in de natuur dumpen. Van een halve woonkamerinventaris tot grote drugsafval dumpingen. Gelukkig is er inmiddels een regeling die een deel van de schade van het dumpen van synthetisch drugsafval vergoedt. Tot 25.000,-. Maar wel alleen de materiele opruimkosten. Personele kosten worden, ondanks een eerdere toezegging van de minister (dec. 2021) niet meegenomen. Als de schade groter is dan die 25.000,- kan het zo hoog oplopen dat een natuurorganisatie hieraan failliet kan gaan. Let op: deze financiële compensatie geldt alleen bij ‘synthetische drugs gerelateerde’ incidenten. De in aantal toenemende afvaldumpingen zijn voor eigen rekening en hier wordt dus ook geld gebruikt dat veel beter in verder natuurherstel kan worden geïnvesteerd, toch een van onze hoofdtaken. Niet drugs gerelateerde afvaldumpingen komen erg veel voor en kunnen ook flink in de papieren lopen. Denk aan asbest, vervuild puin en lekkende autowrakken. Van die laatste kostte de opruiming onlangs 17.000 euro! En dan hebben we het alleen nog maar over de saneringskosten, laat staan de tijd die de boswachter en collega’s er nog aan kwijt zijn. Commerciële saneerders en adviesbureaus spinnen garen bij de opruiming van (drugsafval)dumpingen, zou het niet veel beter zijn om hier een landelijk opererende dienst voor in het leven te roepen? Of een raamcontract met een partij die een terreineigenaar kan inschakelen en waarvan de rekening direct naar de overheid gaat? Waarom particuliere eigenaren de dupe laten zijn van een maatschappelijk probleem?

Naast afvaldumping zijn hennepteelt in natuurgebieden, wild en visstroperij, wildcrossen met auto's en motoren in natuurgebieden, vandalisme, verwarde personen, brandstichtingen en allerhande criminaliteit die gebruik maakt van het buitengebied zaken waar de groene boa's mee te maken hebben. In Brabant hebben we elk jaar te maken met grootschalige (tot duizenden planten) en kleinschalige wietteelt, elke week vindt wildcross plaats met regelmatig ongelukken met andere recreanten tot gevolg, elke dag worden afvaldumpingen aangetroffen. We zien een schrikbarende toename van verwarde en vermiste personen en er worden jaarlijks tal van hennepkwekerijen en drugslabs aangetroffen in hetzelfde buitengebied waar de boa's werken.

Contactgegevens: (voor aanvullende vragen, meer info, werkbezoeken)

Brabants Landschap

Erik de Jonge, boswachter Brabantse Wal

edejonge@brabantslandschap.nl

0610536663

LandschappenNL

Marieke van Duijn, public affairs

m.vanduijn@landschappen.nl

06-53957802