Recente ontwikkelingen waterinjectie en oliewinning Schoonebeek
Gaswinning
Brief regering
Nummer: 2022D13986, datum: 2022-04-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-998).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -998 Gaswinning.
Onderdeel van zaak 2022Z06920:
- Indiener: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2022-04-12 15:35: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-04-12 19:30: Interpellatie-Omtzigt over uitvoering van de motie inzake opschorting van afvalwaterinjecties door de NAM in Twente (Plenair debat (interpellatiedebat)), TK
- 2022-04-19 16:30: Procedurevergadering EZK (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
33 529 Gaswinning
Nr. 998 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 april 2022
In aanvulling op mijn brief1 van 29 maart jl. over de waterinjectie in Twente en het olieveld Schoonebeek wil ik uw Kamer op de hoogte stellen van de meest recente ontwikkelingen.
Op 4 april 2022 heeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laten weten dat de waterinjectie in Twente nog niet hervat mag worden. Deze conclusie baseert SodM op een onderzoek dat de NAM heeft uitgevoerd naar injectieput ROW-4. De NAM heeft extra onderzoek gedaan naar aanleiding van intensieve gesprekken met SodM. Het onderzoek is volgens een nieuwe methode uitgevoerd en laat onregelmatigheden zien die niet eerder bij regulier onderzoek naar voren zijn gekomen. SodM neemt het onderzoek dat is gedaan aan ROW-4 mee in de review die reeds gedaan wordt op de put ROW-2. Totdat deze review heeft plaatsgevonden kan ook put ROW-4 niet in gebruik worden genomen. Hieronder geef ik een nadere toelichting op deze laatste ontwikkeling en de consequenties voor de waterinjectie in Twente en het omschakelen van het proces.
Recente ontwikkeling: onderzoek ROW-4
In de bovengenoemde brief van 29 maart jl. heb ik in reactie op de schriftelijke vragen van GroenLinks meer informatie gegeven over put ROW-4. Inmiddels heeft de NAM, naar aanleiding van het eerdere incident met ROW-2, extra onderzoeken uitgevoerd aan de overige putten (ROW-4, ROW-5 en ROW-7). De NAM heeft bij put ROW-4 een mogelijke onregelmatigheid geconstateerd. Deze put zal om die reden door de NAM tot nader order niet meer worden gebruikt. De NAM heeft het onderzoek naar ROW-4 bij SodM ingediend. SodM zal het onderzoek beoordelen een aangeven of het nog veilig is om put ROW-4 later weer te gebruiken.
De NAM mag de put ROW-4 niet gebruiken totdat SodM de onderzoeksresultaten heeft beoordeeld en tot de conclusie is gekomen dat de put ROW-4 veilig kan worden gebruikt. SodM heeft op 4 april aan de NAM laten weten dat de oliewinning in Schoonebeek mede om deze reden nog niet kan worden opgestart. SodM verwacht in juni 2022 tot een oordeel over de putten ROW-4, ROW-2 en ROW-7 te komen. SodM zal de resultaten van het onderzoek en haar oordeel in juni publiceren. Dit heeft tot gevolg dat de NAM op zijn vroegst in juni de oliewinning in Schoonebeek mag opstarten.
Omschakeling proces
In mijn brief van 29 maart jl. heb ik aangegeven met bestuurders in Drenthe in gesprek te zijn over het omschakelen van de waterinjectie naar Drenthe voor 1 januari 2023. Het huidige proces in Twente zal niet één op één overgaan naar Drenthe. De NAM zal bij de omschakeling naar Drenthe er voor moeten zorgen dat zij al een stap maakt richting een schoner proces. Vervolgens moet de NAM begin 2024 zijn overgeschakeld op het schonere circulaire proces. De details van dit plan moeten door de NAM nog nader worden onderzocht en uitgewerkt. Ik vind het belangrijk dat beide deadlines worden gehaald. Ik ben daarover in contact met de NAM.
Voorop staat dat ook hier een zorgvuldig proces moet worden doorlopen en dat de waterinjectie in Drenthe alleen zal worden toegestaan als dit veilig en verantwoord is.
Vanwege de korte tijd om de overstap naar Drenthe te realiseren, wordt binnenkort gestart met het vergunningenproces. Ook hier zullen de resultaten van de onderzoeken naar de ROW putten in Twente van belang zijn. De putten in Drenthe moeten veilig zijn, voordat zij voor het nieuwe proces worden ingezet. SodM zal hierop toezien.
Ik heb op 4 april jl. gesproken met de bestuurders in Drenthe. Bij mijn voornemen om de omschakeling van Twente naar Drenthe te realiseren, verwacht Drenthe van mij en de NAM een evident schoner verwerkingsproces met invoering van het circulair proces begin 2024. Een zorgvuldig gebiedsproces is een belangrijke voorwaarde. Ik vind dit een helder verzoek en zal er alles aan doen om dit mogelijk te maken. Het zorgvuldige gebiedsproces in Drenthe zal worden georganiseerd door mijn ministerie in samenspraak met de Drentse bestuurders en bewoners.
Ik ga in de komende tijd ook in gesprek met bewoners. Op maandag 11 april breng ik een bezoek aan Twente. Ik zal daar spreken met bewoners en lokale bestuurders. Vervolgens ga ik mij richten op het gebiedsproces in Drenthe. Ik verwacht dat ik over enkele weken het startsein daarvoor geef.
De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
J.A. Vijlbrief
Kamerstuk 33 529, nr. 995.↩︎