[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over deelname NLFI aan Inkoopprogramma eigen aandelen ABN AMRO (kamerstuk 31789-104)

Staatsdeelnemingen Fortis en ABN AMRO

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2022D14290, datum: 2022-04-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2022D14290).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2022Z02299:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2022D14290 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Financiën heeft op 8 april 2022 enkele vragen en opmerkingen aan de Minister van Financiën voorgelegd over haar op 9 februari 2022 toegezonden brief inzake deelname NLFI aan Inkoopprogramma eigen aandelen ABN AMRO (Kamerstuk 31 789, nr. 104).

De voorzitter van de commissie,
Tielen

De griffier van de commissie,
Weeber

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van D66

De leden van de fractie van D66 hebben met interesse kennisgenomen van de brief van de Minister van Financiën over de deelname van NL Financial Investments (NLFI) aan het Inkoopprogramma eigen aandelen ABN AMRO. Deze leden hebben nog een aantal vragen en opmerkingen bij deze brief en de aankoop van eigen aandelen door ABN AMRO.

Dat de Minister het voornemen van het kabinet om het belang van de staat in ABN AMRO af te bouwen heeft uitgesproken in het commissiedebat staatsdeelnemingen van 26 januari 2022 en dit voornemen bevestigt in de brief, kan op steun van de leden van de D66-fractie rekenen. Deze leden vragen naar de relatie tussen de inkoop van aandelen en de genoemde buffer voor potentiële fusies en overnames, in lijn met de opdracht die ABN AMRO aan Goldman Sachs heeft verstrekt om te zoeken naar mogelijke overnamekandidaten1.

De voorkeur van ABN AMRO voor de inkoop van eigen aandelen is begrijpelijk, maar de leden van de D66-fractie horen graag tot welke mate het aandelenbelang van de staat gereduceerd had kunnen worden als ABN AMRO ervoor had gekozen om enkel aandelen van NLFI terug te kopen, zodat de winst per aandeel hoger zou worden en de staat zijn belang in ABN AMRO verder had kunnen afbouwen.

Het behouden van een meerderheidsbelang bij ABN AMRO, om de beslissende stem te behouden bij besluiten waarvoor een gewone meerderheid van de aandeelhouders van ABN AMRO benodigd is, achten de leden van de fractie van D66 begrijpelijk. Anderzijds vinden deze leden het behoud van dit belang lastig te rijmen met het voornemen dat de Minister heeft uitgesproken om het belang van de staat in ABN AMRO af te bouwen. Deze leden vragen daarom naar de wijze waarop de staat op dit moment gebruik maakt van zijn meerderheid van gewone stemmen en bij welke besluiten het kabinet deze meerderheid in de toekomst wil inzetten.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de PVV

De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van de documenten voor wat betreft de deelname van NLFI aan het inkoopprogramma van de eigen aandelen door ABN AMRO.

Zij brengen naar aanleiding daarvan het volgende naar voren.

De leden van de PVV-fractie willen allereerst weten met hoeveel het eigen vermogen van ABN AMRO zal dalen als gevolg van de aandeleninkoop en hoeveel aandelen ABN AMRO precies wil inkopen.

De leden van de PVV-fractie willen voorts weten wat de aandeleninkoop doet met de quick ratio en de intrinsieke waarde.

De leden van de PVV-fractie willen tevens weten in hoeverre de aandeleninkoop ervoor kan zorgen dat de vervolgplaatsing van de overige certificaten van ABN AMRO minder gaat opleveren, omdat er dan minder aandelen in omloop zijn. In hoeverre is het dus denkbaar dat de waarde van de aandelen van ABN AMRO wel stijgt, maar dat de opbrengst alsnog lager is omdat er minder aandelen in omloop zijn als gevolg van de aandeleninkoop?

De leden van de PVV-fractie willen vervolgens weten hoeveel de verkoop van certificaten van ABN AMRO tot nu toe inclusief het uitgekeerde dividend de staat heeft opgeleverd.

De leden van de PVV-fractie willen weten wanneer de volgende vervolgplaatsing van certificaten van ABN AMRO zal plaatsvinden.

De leden van de PVV-fractie willen ten slotte weten op welke wijze de belastingbetaler rechtsreeks gecompenseerd zal worden voor het redden van ABN AMRO.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de SP

De leden van de SP-fractie vragen de Minister welke langetermijnstrategie NLFI hanteert in zijn aandeelhouderschap van ABN AMRO en hoe de inkoop van eigen aandelen in die strategie past. Deze leden merken op dat bijvoorbeeld het vorige kabinet van mening was dat afbouw van het staatsbelang alleen kan plaatsvinden op een moment waarop de financiële sector als voldoende stabiel kan worden beoordeeld. De leden van de SP-fractie vragen zich daarom af of dit moment van aandeleninkoop, in de nadagen van de coronacrisis waarin dit soort inkopen en dividenduitkeringen de facto verboden waren, wel een verstandig moment was om kapitaal uit de onderneming te halen en ten goede te laten komen aan aandeelhouders. Wat is de mening van de Minister hierover, zeker nu achteraf de onzekerheid verder is toegenomen door de crisis en de oorlog in Oekraïne?

De leden van de SP-fractie vragen de Minister of het kapitaal niet effectiever en verstandiger besteed was als het zou dienen om de bankenbuffers te verhogen, of op een bepaalde manier ten goede te laten komen aan de klanten van ABN AMRO, bijvoorbeeld door de prijzen van diensten niet te verhogen, zoals het opnemen van contant geld.

Deze leden hebben ernstige vraagtekens bij het besluit van de Minister en betreuren dat het parlement niet in staat is gesteld om openlijk hierover van gedachten te wisselen. Als de staat als grootaandeelhouder niet had ingestemd met deze inkoop van eigen aandelen, dan had die geen doorgang gevonden, zo schatten de leden van de SP-fractie in. Daarom vragen de leden van de SP-fractie een opvatting en reflectie van de Minister in algemene zin op het aankopen van eigen aandelen door staatsdeelnemingen, en specifieker op het aankoopproces en het informeren van de Kamer daarover. Hoe is zij van plan ervoor te zorgen dat alle Kamerleden en Kamerfracties in de toekomst wél invloed krijgen op dergelijke ingrijpende beslissingen, voordat die op korte termijn en daadwerkelijk aan de orde zijn bij een specifieke staatsdeelneming en geheimhouding onvermijdelijk is?

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de PvdA

De leden van de PvdA-fractie hebben kennisgenomen van de beslissing om NLFI pro rata te laten deelnemen aan het programma voor aandeleninkoop door ABN AMRO. Hierover hebben deze leden nog enkele vragen en opmerkingen.

De leden van de PvdA-fractie vragen of de Minister kan aangeven wat het belang van de staat is in euro’s in ABN AMRO bij de huidige aandelenprijs, waarmee ook de geschatte opbrengst van de aandeleninkoop voor de staat is geschat. Kan zij ook aangeven hoe dit openstaande belang en het reeds verkochte belang zich verhoudt met de kosten voor aankoop destijds? Klopt het dat alleen bij een koers van rond de 26 euro de volledige investering van destijds kan worden terugverdiend? Zo ja, hoe groot acht de Minister de kans dat dit gebeurt? Is er een realistische schatting te maken van het verlies dat de staat zal leiden op de aankoop? De leden van de PvdA-fractie vragen of dit van invloed is op de beslissing van de Minister om de verkoop van het resterende belang door te zetten. Pleit dit volgens de Minister niet voor het deels in handen houden van ABN AMRO? Kan zij aangeven of en wanneer het besluit genomen zal worden wat te doen met de het resterende belang van de staat in de bank?

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van BBB

Het lid van de BBB-fractie heeft met verbazing kennisgenomen van de brief van de Minister van Financiën over de deelname van NLFI aan het inkoopprogramma eigen aandelen ABN AMRO. Zeker omdat al in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III vermeld stond dat ABN AMRO zo snel mogelijk als verantwoord naar de markt zou moeten. Dan is het inkopen van extra aandelen natuurlijk helemaal ongewenst. Hoe kijkt de Minister hier tegenaan en is hier sprake van een nieuwe koers van het huidige kabinet?

Het lid van de BBB-fractie ziet het als een veel logischer stap dat als ABN AMRO eigen aandelen wil inkopen, zij dan eerst start met het kopen van de aandelen van NLFI/de staat. Waarom kiest de Minister niet voor deze strategie?

Het lid van de BBB-fractie ziet graag een plan van de Minister voor het afbouwen van de deelname in ABN AMRO naar 0 procent binnen deze kabinetsperiode. Kan de Minister hier achter staan? Zo nee, waarom niet?


  1. Financieel Dagblad, 21 september, https://fd.nl/financiele-markten/1412254/abn-amro-vraagt-goldman-sachs-lijst-met-geschikte-overnameprooien-in-europa-red2caEmxOF6↩︎