[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Convenant ‘Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen’

Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen

Brief regering

Nummer: 2022D23707, datum: 2022-06-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-20454-175).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 20454 -175 Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen.

Onderdeel van zaak 2022Z11579:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

20 454 Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen

Nr. 175 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2022

Met deze brief bied ik u het Convenant «Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen» aan (bijlage 1). Dit convenant is opgesteld vanuit de bijzondere solidariteit met en ereschuld aan de oorlogsgetroffenen en deelnemers aan het voormalig verzet uit de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Het oorlogsleed werkt door bij (een deel van) de tweede generatie en dit verdient erkenning. Ook zij moeten kunnen rekenen op gepaste immateriële ondersteuning bij het verwerken van dit leed.

Voorliggend convenant is gebaseerd op een onderzoek naar de hulpvragen en behoeften van de tweede generatie oorlogsgetroffenen en hoe een passend aanbod aan ondersteuning eruit zou kunnen zien1 (bijlage 2). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Joods Maatschappelijk Werk, Stichting Pelita en het Nederlands Veteraneninstituut. Het convenant bouwt tevens voort op de expertise en het huidige aanbod van ondersteuning van deze instellingen.

Het convenant is op 8 juni 2022 ondertekend door Stichting ARQ, Stichting Joods Maatschappelijk Werk, het Nederlands Veteraneninstituut, Stichting Pelita en het Ministerie van VWS. Het gaat in op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2027. Op korte termijn wordt het gepubliceerd in de Staatscourant.

In het convenant hebben VWS en de organisaties (financiële) afspraken gemaakt over wat een vindbaar en toereikend aanbod van immateriële ondersteuning inhoudt, te weten een vindbaar loket voor hulpvragers en professionals, een bijscholingsaanbod voor de reguliere zorg en ondersteuning, een basisaanbod van sociale dienstverlening en specifiek maatschappelijk werk. Ook is voorzien in een evaluatie van de uitvoering van het convenant.

Met de ondertekening van dit convenant markeer ik dat het Ministerie van VWS een bijzondere verantwoordelijkheid voelt voor de problematiek van de tweede generatie oorlogsgetroffenen die voortvloeit uit de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. van Ooijen


  1. Rapport «Vragen onder de Naoorlogsgeneratie. Verkennend onderzoek naar de hulpvragen en behoeftes onder de naoorlogse generatie», Leyden Academy on Vitality and Ageing, 16 april 2021↩︎