Reactie op verzoek commissie over een e-mail over het tekort aan leerkrachten
Werken in het onderwijs
Brief regering
Nummer: 2022D25192, datum: 2022-06-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27923-442).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A.D. Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: R.H. Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Onderdeel van kamerstukdossier 27923 -442 Werken in het onderwijs.
Onderdeel van zaak 2022Z12220:
- Indiener: A.D. Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs
- Medeindiener: R.H. Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2022-06-28 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-06-29 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2022-12-15 10:00: Leraren en Lerarenopleidingen (Commissiedebat), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2024-02-28 13:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
27 923 Werken in het onderwijs
Nr. 442 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 juni 2022
Hierbij ontvangt u een reactie op het verzoek van uw commissie van 25 februari jl. naar aanleiding van de zoektocht van een potentiële zij-instromer. Concreet verloopt zijn zoektocht stroef vanwege de vooropleidingseisen (voor sommige routes dient de zij-instromer een ho-getuigschrift te hebben en de schrijver beschikt hier niet over) en de wens om financiering van het traject.
Naar aanleiding van de brief is door een ambtenaar contact opgenomen met de schrijver van de e-mail aan uw Kamer en zijn de routes besproken die mogelijk zijn op basis van zijn mbo-vooropleiding, werkervaring en ambities. In overleg met meneer zijn de mogelijkheden per onderwijssector toegelicht, waarbij een combinatietraject wordt gevolgd van een betaalde baan in het onderwijs en een opleiding naar een bevoegdheid met subsidie voor het schoolbestuur waar de zij-instromer wordt aangesteld. Voor kandidaten met een mbo-vooropleiding is het bijvoorbeeld mogelijk om een baan als leraar te combineren met een scholingstraject naar een pedagogisch-didactisch getuigschrift. In het vmbo is de route zij-instroom in beroep voor vier beroepsgerichte vakken toegankelijk voor kandidaten met veel praktijkervaring en een mbo-vooropleiding. En in het po bestaat de mogelijkheid om een pabo-opleiding te combineren met werken als onderwijsassistent of leraar-ondersteuner. Voor alle routes is een subsidie voor de werkgever mogelijk van maximaal € 20.000,– per traject als tegemoetkoming in de kosten. Meneer gaat verder verkennen welke route en onderwijssector het beste bij hem past. Er is daarbij ook gewezen op de informatie- en adviesmogelijkheden van het Onderwijsloket.1
Tevens is uitgelegd waarom er voor sommige zij-instroomtrajecten de toelatingsvoorwaarde is gesteld dat een zij-instromer over een getuigschrift hoger onderwijs beschikt. Reden is dat van een leraar wordt vereist dat hij minimaal een bachelor moet hebben behaald om aangesteld te kunnen worden. Daarbij vraagt deze route veel van kandidaten: een zij-instromer in beroep dient binnen twee jaar de deficiënties weg te werken en de scholing af te ronden. Dit in combinatie met een baan waarbij de zij-instromer direct zelfstandig als leraar voor de klas staat. Het is wenselijk om overbelasting van kandidaten en voortijdig uitval te voorkomen. Uit het onderzoek van regioplan naar zij-instroom is gebleken dat de route zij-instroom in beroep door alle sectoren wordt ervaren als een zwaar traject. Bij het vaststellen van de vooropleidingseisen voor de verschillende zij-instroomroutes is een gedegen afweging gemaakt tussen enerzijds de toegankelijkheid ervan en anderzijds de intensiteit van deze trajecten. Naast de voorwaarden voor deelname aan zij-instroomtraject worden binnen het geschiktheidsonderzoek de eerder verworven competenties (EVC’s) erkend en wordt bepaald of het haalbaar is voor de kandidaat om binnen twee jaar de scholing af te ronden en te voldoen aan de bekwaamheidseisen voor het beroep van leraar.
Zoals in het regeerakkoord (Bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) staat is ons doel om de opleidingen voor zij-instromers te verbeteren en te flexibiliseren. Het signaal van meneer – en met name de toch complexe zoektocht naar mogelijkheden voor zij-instromers in het onderwijs – zal uiteraard worden meegenomen bij de uitwerking van deze passage in het regeerakkoord.
De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,
A.D. Wiersma
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
R.H. Dijkgraaf
Zie: Home | Het Onderwijsloket – Leraar worden↩︎