Het artikel “Onder de radar”
Schriftelijke vragen
Nummer: 2022D32361, datum: 2022-08-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z15500-n1).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H. Kat, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2022Z15500:
- Gericht aan: C.J. Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
- Indiener: H. Kat, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z15500 HERDRUK*
Vragen van het lid Kat (D66) aan de Minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen naar aanleiding van het artikel «Onder de radar» (ingezonden 10 augustus 2022).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Onder de radar»?1
Vraag 2
Herkent u het bericht dat bij explosief oplopende betalingsproblemen en schulden de grootste ellende ontstaat bij mensen die in een traject schuldhulpverlening (minnelijk of wettelijk) of in een schuldenbewind zitten, omdat zij van een minimaal bedrag rond moeten komen en daar geen boodschappen en andere uitgaven meer van kunnen doen?
Vraag 3
Herkent uhet bericht dat schuldhulpverleners, budgetbeheerders en bewindvoerders met de handen in het haar zitten omdat het bedrag dat zij beheren om maandelijks alle rekeningen te voldoen ernstig tekort schiet?
Vraag 4
Herkent u het bericht dat bewindvoerders dan voor de keuze staan; moet ik leefgeld geven of de energierekening betalen? Met dit soort dilemma’s heeft een bewindvoerder te maken, zo ook een bewindvoerder uit Rijssen die het huishoudboekje niet meer sluitend kan krijgen. De bewindvoerder ligt hier wakker van.
Vraag 5
Wat gaat u doen zodat mensen die in een traject schuldhulpverlening (minnelijk of wettelijk) of in een schuldenbewind zitten kunnen rekenen op bestaanszekerheid, op een stabiel en voldoende besteedbaar inkomen?
Vraag 6
Wat gaat u doen om de bestaanszekerheid van minimum-, lage en middeninkomens structureel te verbeteren?
Vraag 7
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) stelt voor een «nationaal» perspectieffonds te creëren voor mensen bij wie het oplossen van schulden niet of moeilijk lukt. Gaat u een «nationaal perspectieffonds» inzetten voor mensen die in een traject schuldhulpverlening (minnelijk of wettelijk) of in een schuldenbewind zitten en het huishoudboekje niet meer sluitend kunnen krijgen?
Vraag 8
U heeft aangegeven saneringskredieten te willen bevorderen. Is de inzet van een energie saneringskrediet via de gemeente een maatregel waarmee de overheid mensen met schulden een menswaardig bestaan garandeert? Aan wat voor breed pakket aan maatregelen wordt gedacht om de stijgende kosten in levensonderhoud te stoppen?
Vraag 9
Bent u bereid in gesprek te gaan schuldhulpverleners, budgetbeheerders en bewindvoerders en energieleveranciers om mensen die in een traject schuldhulpverlening (minnelijk of wettelijk) of in een schuldenbewind zitten te behoeden voor grote financiële problemen?
schuldenintijdenvancorona.nl/berichten/.↩︎