Het bericht ‘Den Haag vindt na Gazprom geen gasleverancier, gemeente wil ontheffing’
Schriftelijke vragen
Nummer: 2022D33211, datum: 2022-08-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z15852).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.M. Boucke, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
- Mede ondertekenaar: F. Boulakjar, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van zaak 2022Z15852:
- Gericht aan: R.A.A. Jetten, minister voor Klimaat en Energie
- Indiener: R.M. Boucke, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: F. Boulakjar, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z15852
Vragen van leden Boucke en Bloulakjar (beiden D66) aan de Minister voor Klimaat en Energie over het bericht «Den Haag vindt na Gazprom geen gasleverancier, gemeente wil ontheffing» (ingezonden 29 augustus 2022).
Vraag 1
Kent u de berichten «Minister dwingt gemeenten tot nieuwe dure gascontracten, geld gaat naar Rusland» en «Den Haag vindt na Gazprom geen gasleverancier, gemeente wil ontheffing»?1
Vraag 2
Klopt het dat de Europese tak van Gazprom in de praktijk Duits is? Zo ja, wat is de reden dat deze contracten volgens u onder de sancties vallen? Waarom zien andere landen, waaronder Italië en Frankrijk, dit anders?
Vraag 3
Is het kabinet voornemens om de ontheffing aan gemeente Den Haag te verlenen? Zijn of worden er aan andere gemeenten ontheffingen verleend? Wat betekent het afgeven van ontheffingen voor de Europese afspraken over sancties tegen Rusland?
Vraag 4
Wat is het verschil tussen de gemiddelde prijs voor gas in de lopende contracten en de prijs die gemeenten gemiddeld zullen moeten gaan betalen bij een nieuw contract? Klopt het dat gemeenten «tientallen miljoenen» extra kwijt zullen zijn bij het afsluiten van nieuwe contracten? Hoe waardeert u deze extra kosten ten opzichte het belang van sancties tegen Rusland?
Vraag 5
Hoe kan worden gegarandeerd dat bij nieuwe contracten niet alsnog (een deel van) de winsten naar Rusland vloeien? Wat als dit – gelet op de hoge gasprijzen – meer is dan de winsten voor Rusland onder de lopende contracten?
Vraag 6
Wat is de reden dat de aanbesteding van de gemeente Den Haag geen nieuwe gasleverancier heeft opgeleverd?
Vraag 7
Wat doet u om de gemeenten te helpen om een nieuwe gasleverancier te vinden? Hoe zorgt u er hierbij voor dat gemeenten niet de hoofdprijs betalen of dat zij gecompenseerd worden voor de extra kosten die zij moeten maken? Ziet u kansen voor samenwerking tussen gemeenten bij het afsluiten van gascontracten en welke rol kunt u hierbij spelen?
Vraag 8
Wat doet u om gemeenten te helpen om energie te besparen zonder dat de gemeentelijke dienstverlening hieronder te lijden heeft?
Vraag 9
Klopt het dat gemeenten geen instrumenten voorhanden hebben om energiebesparende maatregelen op te leggen in hun gemeenten? Bent u voornemens om landelijke regels in te stellen die energiebesparing verplichten of om gemeenten de mogelijkheid te geven om dit zelf te verplichten?2
NOS, 25 augustus 2022. «Minister dwingt gemeenten tot nieuwe dure gascontracten, geld gaat naar Rusland». (https://nos.nl/l/244204); NOS, 25 augustus 2022, «Den Haag vindt na Gazprom geen gasleverancier, gemeente wil ontheffing». (https://nos.nl/l/2442047)↩︎
DUIC, 25 augustus 2022, «gemeente Utrecht kan ondernemers niet verplichten om deuren dicht te houden als de airco aanstaat» (https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-kan-ondernemers-niet-verplichten-om-deuren-dicht-te-houden-als-de-airco-aanstaat/).↩︎