[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de Europese Politieke Gemeenschap van 6 oktober 2022

Europese Politieke Gemeenschap

Brief regering

Nummer: 2022D41906, datum: 2022-10-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36230-2).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36230 -2 Europese Politieke Gemeenschap.

Onderdeel van zaak 2022Z19574:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 230 Europese Politieke Gemeenschap

Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 oktober 2022

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister-President, het verslag aan van de Europese Politieke Gemeenschap van 6 oktober 2022.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra

VERSLAG VAN DE EUROPESE POLITIEKE GEMEENSCHAP VAN 6 OKTOBER 2022

Op 6 oktober jl. vond in Praag de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) plaats. De Minister-President nam deel aan deze bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst vond geen besluitvorming plaats en zijn ook geen verklaring(en) of conclusies aangenomen. Voorafgaand aan de bijeenkomst publiceerde de Minister-President samen met zijn Albanese collega een opiniestuk over de EPG1.

Het kabinet blikt terug op een waardevolle eerste bijeenkomst van de EPG: het kabinet vindt het belangrijk om binnen de EPG de politieke dialoog en samenwerking met andere Europese landen aan te gaan ten aanzien van onderwerpen van gemeenschappelijk belang, zoals veiligheid, economie en energie. Dit biedt nieuwe kansen voor het versterken van de relatie tussen Europese leiders die verder reikt dan de grenzen van de EU. De EPG vervangt geen bestaande organisaties, structuren of processen. Voor het kabinet is de EPG ook geen alternatief voor EU uitbreiding.

De landen die een uitnodiging voor de EPG ontvingen, zijn de zevenentwintig EU-lidstaten, Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Georgië, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Servië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Uiteindelijk waren al deze landen – met uitzondering van Denemarken vanwege parlementaire verplichtingen – aanwezig. De landen kwamen overeen dat de volgende EPG-bijeenkomsten zullen worden gehouden in Moldavië (voorjaar 2023), Spanje (najaar 2023) en het Verenigd Koninkrijk (waarschijnlijk voorjaar 2024).

Tijdens de openingssessie hielden onder andere de Oekraïense president Zelensky, de Noorse Minister-President Støre, de Albanese premier Rama en de Britse premier Truss een speech, waarin zij onder andere ingingen op de Russische agressie in Oekraïne, de volatiele situatie op de energiemarkt en de structuur van de EPG. Hierna vonden vier ronde tafels plaats, gecentreerd rondom twee thema’s: het thema veiligheid en stabiliteit en het thema energie, klimaat en economie. De Minister-President nam deel aan de tafel over energie, klimaat en economie.

Ronde tafel I – Veiligheid en stabiliteit

Staatshoofden en regeringsleiders spraken tijdens de EPG over veiligheid en stabiliteit in Europa. Deze discussie stond voor een groot deel in het teken van de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne. Gesprekspartners bespraken in dit kader manieren waarop collectief de veiligheid en stabiliteit op het Europees continent versterkt kan worden en over manieren om samenwerking te intensiveren om Oekraïne te ondersteunen en het conflict te beëindigen.

Ronde tafel II – Energie, klimaat en economie

Tijdens de ronde tafel over energie, klimaat en economie spraken staatshoofden en regeringsleiders over de verstoring in de energiemarkten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en de impact daarvan op de wereldeconomie. Ook werd gesproken over investeringen die op de lange termijn bijdragen aan een koolstofarme energiemix, zonder daarbij in te leveren op leveringszekerheid. Nederland benadrukte het belang van energiebesparing, dat in het licht van geopolitieke ontwikkelingen belangrijker dan ooit is. Deze besparingen helpen om de klimaatdoelen te bereiken, de energiezekerheid te vergroten en de prijzen te verlagen. Daarnaast wees Nederland op het belang om de gezamenlijke afhankelijkheid in kritische infrastructuur te verminderen. Voor de langere termijn ziet Nederland onder andere op waterstof- en windenergiegebied kansen en samenwerkingsmogelijkheden met alle EPG-landen.


  1. Dit opiniestuk wordt als bijlage met deze brief meegestuurd.↩︎