[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Natuurgebieden Defensie en biodiversiteit

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023

Brief regering

Nummer: 2022D43424, datum: 2022-10-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36200-X-12).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36200 X-12 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023.

Onderdeel van zaak 2022Z20229:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 200 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2023

33 576 Natuurbeleid

Nr. 12 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2022

Tijdens de plenaire behandeling van de begroting van Defensie voor 2022, op 10 november 2021 (Handelingen II 2021/22, nr. 20, items 3 en 6), heeft mevrouw Bromet (GroenLinks) gevraagd naar de rol die de natuurgebieden van Defensie kunnen spelen in de uitdagingen die er voor Nederland liggen op het gebied van biodiversiteit.

Defensie bezit ruim 25.000 hectare oefengebied, die veelal ook aangewezen zijn als beschermde natuurgebieden. Zoals de term «oefengebied» aangeeft, zijn deze terreinen voor Defensie in de eerste plaats van belang voor het behoud en de verbetering van de geoefendheid van de krijgsmacht. Deze terreinen hebben vaak ook een hoge ecologische waarde, mede door de beperkte toegankelijkheid. Er komen nog populaties van dier- en plantensoorten voor die elders vrijwel of helemaal zijn verdwenen. De terreinen dragen substantieel bij aan de verwezenlijking van landelijke natuurdoelen, zoals de ecosysteemtypen voedselarme bossen, schrale graslanden, heidegronden en stuifzanden en dynamische duingebieden. Defensie is zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor een goed beheer van deze terreinen. Beheer is van belang, bijvoorbeeld omdat de terreinen ook blootstaan aan de effecten van stikstofdepositie en de toenemende periodes van droogte. De uitvoering van dit beheer heeft Defensie opgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Ecologen van het RVB houden toezicht op de ontwikkeling van deze natuurterreinen, door van tijd tot tijd deze gebieden te bezoeken. Eens in de twaalf jaar bezoeken zij alle terreinen, waarbij zij de vegetatie en de broedvogels daar in kaart brengen. Zeer dynamische terreinen, bijvoorbeeld terreinen in de kustgebieden, worden eens in de zes jaar bezocht om de vegetatie in kaart te brengen. Tien jaar geleden, op 7 september 2012, ontving de Kamer het rapport «De bijdrage van Defensie aan de Nederlandse natuur» (Kamerstuk 33 000 X, nr 104). Dat rapport was opgesteld door het RVB op grond van de bevindingen van ecologen opgedaan tijdens deze inventarisaties. Sindsdien is deze monitoring voortgezet, maar deze algehele rapportage is sindsdien niet meer geactualiseerd.

Ik heb het RVB gevraagd een nieuwe rapportage op te stellen over de stand van de natuur op alle natuurgebieden van Defensie en daarbij in het bijzonder aandacht te besteden aan de kwaliteit en de diversiteit van de natuur. Ik heb het RVB ook gevraagd zo’n algehele rapportage iedere zes jaar te herhalen. De doelstelling van de ecologische rapportage is tweeledig: a. inzicht bieden in de bijdrage van Defensie aan de instandhouding van de natuur en b. analyseren waar verbetering mogelijk is.

De opstelling van deze rapportage vergt enige tijd. Ik streef ernaar u in de eerste helft van 2023 een nieuw en geactualiseerd rapport aan te kunnen bieden.

De Staatssecretaris van Defensie,
C.A. van der Maat