[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over inzamelpercentages kleine plastic flesjes en aanbieding monitor zwerfafval

Landelijk afvalbeheerplan

Brief regering

Nummer: 2022D44153, datum: 2022-10-31, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30872-285).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30872 -285 Landelijk afvalbeheerplan.

Onderdeel van zaak 2022Z20532:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

30 872 Landelijk afvalbeheerplan

28 694 Verpakkingsbeleid

Nr. 285 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 oktober 2022

Op 6 oktober ontving ik een verzoek van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat om een overzicht van de inzamelpercentages van kleine plastic flesjes (per maand, vanaf de start van de inzameling van kleine plastic flesjes tot nu toe) tijdig vóór het commissiedebat Circulaire Economie op 2 november a.s. aan de Kamer te sturen.

Zoals ik op 27 september jl. in antwoord op Kamervragen van het lid van Esch over dit onderwerp heb aangegeven, beschik ik niet over de gevraagde gegevens. Kort samengevat geldt er een jaarlijkse verplichting voor het verpakkend bedrijfsleven om gegevens te verstrekken over het behalen van het minimum inzamelpercentage van 90%, voor alle plastic flessen van 3 liter of minder. Een uitsplitsing per maand wordt daarbij niet gemaakt, evenmin als een onderscheid tussen grote en kleine flessen. Dit minimale inzamelpercentage geldt vanaf 2022. In augustus 2023 ontvang ik voor het eerst een rapportage hierover.

Voor meer details verwijs ik naar de antwoorden op genoemde vragen1.

In de bovengenoemde antwoorden heb ik bovendien aangegeven dat het mijns inziens meer relevant is om te kijken naar welke impact het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes heeft op de mate waarin deze deel uitmaken van het zwerfafval. Dit zegt immers meer over de directe milieu-impact. Ik verwees daarbij naar de bevindingen uit de monitoring van drankverpakkingen in het zwerfafval die Rijkswaterstaat voor het ministerie uitvoert, waarover u meest recent per brief2 van 5 april jl. geïnformeerd bent. In deze monitoring worden ook gegevens van de Zwerfinator meegenomen. Uit de monitoring over de tweede helft van 2021 was reeds een afname van 41% waar te nemen in het aantal in het zwerfafval aangetroffen kleine plastic flesjes (kleiner dan 1 liter).

Ik maak van deze gelegenheid graag gebruik om u de meest recente gegevens van de monitoring drankverpakkingen in het zwerfafval aan te bieden. In de bijlage treft u het memo van Rijkswaterstaat aan met de gegevens over het eerste halfjaar van 2022. Hieruit blijkt dat eerdergenoemde afname doorzet. In vergelijking met de situatie in 2020 is sprake van een afname van het aantal kleine plastic flessen van 53%.

Deze cijfers sterken mij in de overtuiging dat statiegeld een effectief middel is tegen zwerfafval, en in de verwachting dat na de invoering van statiegeld op blikjes vergelijkbare positieve resultaten te zien zullen zijn. Uiteraard blijf ik uw Kamer informeren over de resultaten van de monitoring drankverpakkingen in het zwerfafval.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen


  1. Aanhangsel Handelingen II 2022/23, nr. 70.↩︎

  2. Kamerstuk 30 872, nr. 276.↩︎