[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Appreciatie van de motie van het lid Beckerman c.s. over alles op alles zetten om de schadeloosstelling voor de wateroverlast in Limburg en Noord-Brabant nog dit kalenderjaar af te ronden (Kamerstuk 36200-XII-17)

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Brief regering

Nummer: 2022D50497, datum: 2022-11-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32698-73).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32698 -73 Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Onderdeel van zaak 2022Z23437:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

32 698 Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nr. 73 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 november 2022

Bij het Wetgevingsoverleg Water van 21 november jl. is de motie-Beckerman c.s. ingediend (Kamerstuk 36 200 XII, nr. 17). Tijdens het debat is aangegeven dat de Kamer nog voor de stemming een appreciatie van de motie zou ontvangen, aangezien deze motie betrekking had op het terrein van de Minister van Justitie en Veiligheid.

Mede namens de Ministers van Justitie en Veiligheid (JenV) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) zou ik de indieners willen verzoeken de motie aan te houden tot het commissiedebat Crisisbeheersing en Brandweerzorg van 1 februari a.s., waar de schadeafhandeling in Limburg ook onderwerp van debat is.

Met betrekking tot de motie wordt opgemerkt dat de overheid zich inspant en alles op alles zet om dit kalenderjaar nog zoveel mogelijk zaken van gedupeerden af te ronden. Uitgangspunt bij de afhandeling van de schademeldingen is dat er een balans wordt gezocht tussen de menselijke maat, zorgvuldigheid en snelheid. De afhandeling van de schademeldingen kan niet altijd met de gewenste snelheid plaatsvinden mede vanwege voor de overheid niet-beïnvloedbare factoren.

Zo is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een aantal zaken nog in afwachting van informatie van gedupeerden. Ook kan een melding pas in behandeling worden genomen als er een definitief besluit is over de verzekeringsuitkering. Sommige gedupeerden zijn nog in afwachting van een offerte van een aannemer waardoor de afhandeling vertraging oploopt. Verder kan er sprake zijn van juridische procedures die de benodigde tijd in beslag nemen. Daarnaast zijn er nog andere, lopende regelingen, op grond waarvan gedupeerden in aanmerking kunnen komen voor de tegemoetkoming van de schade. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de subsidieregeling voor ondernemers voor geleden omzetschade die door de provincie Limburg is opgesteld. Deze is onlangs, op 24 oktober jl., opengesteld.

Hoewel de overheid zich inspant om zoveel mogelijk zaken van gedupeerden nog dit jaar af te doen, kan echter niet, zoals de motie vraagt, worden gegarandeerd dat de schadeloosstelling nog dit jaar wordt afgerond. De Ministeries van JenV en EZK blijven met de RVO, de betrokken andere departementen én de regio in gesprek over de voortgang van de afhandeling van de schade.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers