[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voornemen tot gunning A27 Houten-Hooipolder contract Zuid

Aanleg en de aanpassing van hoofdinfrastructuur

Brief regering

Nummer: 2022D51227, datum: 2022-12-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29385-117).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29385 -117 Aanleg en de aanpassing van hoofdinfrastructuur.

Onderdeel van zaak 2022Z23805:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 385 Aanleg en de aanpassing van hoofdinfrastructuur

Nr. 117 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 december 2022

De A27 tussen Houten en Hooipolder wordt over een lengte van 47 kilometer de komende jaren flink opgeknapt. Het belang hiervan is gezien de verouderde bruggen en de filedruk op het tracé groot, daarnaast wordt Knooppunt Hooipolder aangepast en wordt er een aansluiting Gorinchem-Noord aangelegd. Ik meld u hierbij dat na jarenlange voorbereiding de aanbesteding voor het zuidelijke deel tussen Everdingen en Hooipolder tot een winnaar heeft geleid. Voor dit project hebben we meerdere biedingen ontvangen. Geen van de biedingen bleef binnen het budget. Dit komt onder andere door kostenstijgingen en daarom wordt het projectbudget aangevuld met de benodigde 97 miljoen om de aanbesteding te kunnen afronden.

De urgentie van het voornemen tot gunning van dit project is groot vanwege de te vervangen Merwedebrug die einde levensduur is. Tevens draagt dit project bij aan de bereikbaarheid en doorstroming op de A27 en is dit project één van de weinige grote projecten met een onherroepelijk Tracébesluit die wél met de realisatie kan starten.

De verplichtingen voor dit contract kunnen binnen het verplichtingenkader van het Mobiliteitsfonds (artikel 12) worden aangegaan. In de MIRT-brief1 van 14 november 2022 is reeds aangegeven dat de beschikbare investeringsruimte in het Mobiliteitsfonds op dit moment beperkt is. Deze ruimte is waarschijnlijk op korte termijn nodig voor het kunnen opvangen van risico’s en tekorten bij aanlegprojecten die reeds in de uitvoering zitten. Dit betekent dat er een herprioritering binnen het MF-programma nodig is. De budgettaire consequenties in dit project komen voort uit de aanbestedingstegenvaller en de met het project samenhangende risico’s en de te voorziene kostenstijgingen als gevolg van uitvoering van risicovolle en complexe onderdelen (zoals de Merwedebrug) en prijsstijgingen. De afweging en verwerking hiervan binnen het gehele Mobiliteitsfonds wordt aan u voorgelegd via de eerste suppletoire begroting (samenhangend met de Voorjaarsnota).

Het contract van de A27HH is door middel van de twee-fasen aanpak vormgegeven. Deze aanpak is een belangrijke onderdeel van de transitieaanpak naar een vitale infrasector die IenW samen met de markpartijen in 2020 hebben ingezet2. In een twee-fasen aanpak worden de risico’s en inherente onzekerheden gefaseerd en meer in gezamenlijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer geadresseerd. Hiermee draagt de aanpak bij aan een betere beheersing en een voorspelbaarder realisatiefase voor dit type complexe projecten.

De verdere voortgang van het project wordt meegenomen en gewogen bij de integrale afweegmomenten omtrent de begrotingsbehandelingen van het Mobiliteitsfonds.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers


  1. Kamerstuk 36 200 A, nr. 9↩︎

  2. Kamerstuk 29 385, nr. 114↩︎