[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Start onderhandelingen met Shell en ExxonMobil

Gaswinning

Brief regering

Nummer: 2022D53763, datum: 2022-12-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-1105).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -1105 Gaswinning.

Onderdeel van zaak 2022Z24993:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

33 529 Gaswinning

Nr. 1105 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2022

Op 29 juni 2022 informeerde ik uw Kamer over het voorstel van Shell en ExxonMobil om te proberen te komen tot «finale afspraken» over het Akkoord op Hoofdlijnen (AoH) (Kamerstuk 33 529, nr. 1042). Daarbij heb ik aangegeven te zullen verkennen of er voldoende basis en vertrouwen is om tot verdere gesprekken over te gaan met Shell en ExxonMobil. Ik heb toen aangegeven uw Kamer over de uitkomst hiervan en eventuele vervolgstappen te informeren en geen onomkeerbare stappen te zetten, conform de motie van de leden Boulakjar en Van Wijngaarden (Kamerstuk 33 529, nr. 972).

In de afgelopen periode hebben verkennende gesprekken plaatsgevonden met vertegenwoordigers van Shell en ExxonMobil. Uit deze gesprekken is gebleken dat er aanzienlijke verschillen in positie bestaan tussen de Staat en beide bedrijven. Desalniettemin hebben de vertegenwoordigers van beide bedrijven tijdens de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen gezegd dat er een aanzienlijke oplossingsruimte is. Ook wordt samengewerkt om de sluiting van het Groningenveld definitief te realiseren. Daarnaast spelen een aantal vraagstukken rond de stabiliteit van de energiemarkten, de leveringszekerheid en de eventuele rol van gasopslagen Norg en Grijpskerk daarbij.

Tijdens de verkenningsfase is gebleken dat partijen bereid zijn om de verschillen nader te bespreken om te pogen tot een vergelijk te komen. In plaats van tegenover elkaar te staan in langdurige juridische conflicten verdient het de voorkeur om te bezien of partijen elkaar in deze omstandigheden kunnen vinden in constructief overleg.

Ik benadruk dat de inzet van de Staat gericht zal zijn op de borging van de publieke belangen, waaronder veiligheid, rust en perspectief voor de Groningers en leveringszekerheid. Het belang om tot goede aanvullende afspraken te komen is groot, maar niet tegen iedere prijs.

Tegen deze achtergrond meen ik dat het verstandig is nu een volgende fase in de gesprekken in te gaan en tot onderhandelingen over te gaan.

De onderhandelingsinzet van de Staat wordt voor Kamerleden vertrouwelijk ter inzage gelegd bij de griffie van de Kamer1. Desgewenst ben ik bereid uw Kamer vertrouwelijk te informeren over de standpunten van de Staat die zij zal hanteren tijdens de onderhandelingen. Tijdens de onderhandelingen zal ik uw Kamer op gezette momenten informeren over het verloop van de gesprekken. Verder zeg ik toe, voordat ik een definitief akkoord sluit, uw Kamer te informeren over het dan bereikte onderhandelingsresultaat.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
J.A. Vijlbrief


  1. Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer↩︎