Eindevaluatie verbeterplan ProDemos
Huis voor democratie en rechtsstaat
Brief regering
Nummer: 2022D56867, datum: 2022-12-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31475-28).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H.G.J. Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31475 -28 Huis voor democratie en rechtsstaat.
Onderdeel van zaak 2022Z26353:
- Indiener: H.G.J. Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-01-17 15:05: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-01-18 10:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-03-23 13:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
31 475 Huis voor democratie en rechtsstaat
Nr. 28 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 23 december 2022
Hierbij bied ik u de eindevaluatie aan van de implementatie van het verbeterplan van ProDemos. Deze evaluatie is door een externe onafhankelijke partij uitgevoerd. In mijn brief van 26 oktober 20211 heb ik uw Kamer toegezegd u deze eindevaluatie toe te sturen. Op 25 juni 20202 heeft uw Kamer het verbeterplan van mij ontvangen en op 11 mei 20213 heb ik uw Kamer de tussenevaluatie van de implementatie van het verbeterplan gestuurd.
Naar aanleiding van de bevindingen en aanbevelingen van de onderzoekerscommissie en de visitatiecommissie eind 2019 is in 2020 het verbeterplan door ProDemos opgesteld. Bij de tussenevaluatie begin 2021 bleek dat ProDemos op de goede weg was, maar dat met name op het thema veilige werkomgeving nog stappen te zetten waren. Daarnaast was door het coronavirus veel vanuit huis gewerkt, waardoor nieuw organisatiebeleid in de uitvoering nog niet goed tot uiting kon worden gebracht.
Eindevaluatie verbeterplan ProDemos
De onderzoekers hebben de voortgang van de implementatie van het verbeterplan getoetst. Zij concluderen dat de doelen zijn behaald. De reorganisatie is geïmplementeerd en de positie van de HR-afdeling is verstevigd. Ook is het aantal leidinggevenden voor de grote groep begeleiders vergroot en hebben de ondersteunende diensten meer capaciteit gekregen. Op het gebied van een veilige werkomgeving en integriteit zijn de acties uitgevoerd.
Ik ben tevreden met de conclusies die de onderzoekers trekken en onderschrijf dat ProDemos veel werk heeft verzet om het integrale verbeterplan uit te voeren. Op het thema veilige werkomgeving worden alle acties uitgevoerd. De leidinggevenden zijn getraind hoe te reageren op signalen van ongewenst gedrag. Het bespreken van ongewenst gedrag heeft een nadrukkelijke plaats gekregen bij functioneringsgesprekken en in het inwerkprogramma. Ook vinden er exitgesprekken plaats, waarbij de verzamelde informatie wordt omgezet in maatregelen. Verder is het aantal vertrouwenspersonen goed op orde, er zijn nu twee interne en twee externe vertrouwenspersonen. Het diversiteitsbeleid is nog niet geëvalueerd. Dit beleid is in maart 2022 gestart en wordt daarom pas eind 2022 geëvalueerd. Dit heeft mijn nadrukkelijke aandacht.
Vooruitblik
Deze eindevaluatie vormt het sluitstuk van het integrale verbetertraject van ProDemos. Het verbetertraject heeft een nieuwe organisatiestructuur en nieuw beleid gebracht waar ProDemos mee aan de slag is gegaan. Wel blijkt uit het rapport dat de nieuwe structuur en het nieuwe beleid weliswaar zijn geïmplementeerd, maar dat de gewenste rust in de organisatie aandacht vraagt. Uit de evaluatie klinkt dan ook de stem van de medewerkers dat «men nu graag de tijd en rust zou willen krijgen om deze veranderingen te laten landen4». Kortom, nu komt het erop aan om de geboekte resultaten vast te houden en bestendig te maken voor de toekomst.
Mijn gesprekken met ProDemos gaan terug naar de reguliere verhouding. Dit betekent dat ik eenmaal per jaar met de Raad van Toezicht spreek en er geen jaarlijks monitoringsrapport meer wordt opgesteld. Uiteraard worden vanuit de subsidierelatie de reguliere evaluaties uitgevoerd. Verder vindt op ambtelijk niveau maandelijks overleg plaats over de voortgang van de uitvoering van de subsidiedoelen.
Conclusie
Met deze eindevaluatie wordt een periode van verandering voor ProDemos afgerond. Ik onderstreep de opvatting van de onderzoekers dat het «belangrijk is dat ProDemos nu de rust en ruimte krijgt om deze verbeteringen stelselmatig verder te laten indalen, toe te passen en te verfijnen5». Zoals het rapport ook aangeeft is het belangrijk om de juiste balans te vinden en te behouden tussen een goed functionerende organisatie en ambities voor de toekomst. Met vertrouwen zie ik toe hoe ProDemos hieraan de komende periode invulling geeft.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
H.G.J. Bruins Slot