[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Landelijk Crisisplan Digitaal

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2022D56873, datum: 2022-12-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-955).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -955 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2022Z26354:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

30 821 Nationale Veiligheid

Nr. 955 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2022

Hierbij bied ik u het Landelijk Crisisplan Digitaal (LCP-Digitaal) aan namens het kabinet, vanuit mijn coördinerende verantwoordelijkheid voor cybersecurity en crisisbeheersing. Het LCP-Digitaal beschrijft de gezamenlijke aanpak bij een digitale crisis op landelijk niveau. Bijgevoegd is de publieksversie van het LCP-Digitaal.

De Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022–2028 (Bijlage bij Kamerstuk 26 643, nr. 925) benadrukt het belang van snel en adequaat reageren op cyberincidenten en -crisis. Efficiënte samenwerking tussen overheidsorganisaties, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties is daarbij essentieel – ook over lokale, regionale en nationale grenzen heen. Dit Landelijk Crisisplan Digitaal biedt hiervoor de kaders.

Met de aanbieding van het voorliggende crisisplan voldoe ik aan de toezegging van mijn voorganger om in het kader van de Agenda Risico- en Crisisbeheersing het Nationaal Crisisplan Digitaal te actualiseren.1 In deze actualisatie zijn onder andere de lessen uit de Citrix-problematiek, de kabinetsreactie op het WRR-rapport over digitale ontwrichting, de lessen uit de oefening ISIDOOR III alsook lessen uit recente digitale incidenten, zoals de kwetsbaarheid in Log4j, verwerkt. Het plan is opgesteld onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, in nauwe samenwerking met alle betrokken publieke en private crisispartners.

Het LCP-Digitaal is op regionaal niveau akkoord bevonden door de voorzitters veiligheidsregio’s, verenigd in het Veiligheidsberaad, en in de ministerraad vastgesteld. Het plan weerspiegelt daarmee de gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid van het Rijk en de veiligheidsregio’s om als één crisisorganisatie op te treden bij digitale crises.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius


  1. Kamerstuk 30 821, nr. 129.↩︎