[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

PFAS in Europees water een verkenning

Problematiek rondom stikstof en PFAS

Brief regering

Nummer: 2023D03064, datum: 2023-01-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35334-219).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35334 -219 Problematiek rondom stikstof en PFAS.

Onderdeel van zaak 2023Z01311:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

35 334 Problematiek rondom stikstof en PFAS

Nr. 219 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2023

Om inzicht te krijgen in de vraagstukken waar andere EU lidstaten tegenaan lopen bij de omgang met PFAS in wateren en drinkwater is het onderzoeksinstituut KWR gevraagd om een literatuuronderzoek te doen. Met deze brief bied ik u dit onderzoek aan.

De onderzoekers concluderen dat de productie en het gebruik van PFAS in diverse toepassingen er voor gezorgd heeft dat deze groep stoffen in Europa wijd verspreid aangetroffen wordt in allerlei typen water: oppervlaktewater, grondwater maar ook regenwater. Zowel in industriële gebieden in Nederland, Duitsland, België en Italië, maar ook in de omgeving van luchthavens, militaire bases en oefenlocaties voor de brandweer worden verhoogde PFAS concentraties aangetroffen. Dit laatste wegens de toepassing in blusschuim.

Verschillende landen werken er op diverse manieren aan om de blootstelling te reduceren. De brede verspreiding, en het ontbreken van eenvoudige handelingsperspectieven maken dit een complexe afweging. De kennisontwikkeling, en de politiek-bestuurlijke reacties daarop zijn de afgelopen 2 decennia snel gegaan. Het rapport biedt een goed overzicht van situaties waarmee drinkwaterbedrijven en overheden geconfronteerd werden met de aanwezigheid van PFAS in wateren en drinkwater.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers