Rapport ‘Onderzoek gemeentelijk preventie- en handhavingsbeleid alcohol’
Alcoholbeleid
Brief regering
Nummer: 2023D14407, datum: 2023-04-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27565-185).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Onderzoek gemeentelijk preventie- en handhavingsbeleid alcohol
- Beslisnota inzake Rapport ‘Onderzoek gemeentelijk preventie- en handhavingsbeleid alcohol’
Onderdeel van kamerstukdossier 27565 -185 Alcoholbeleid.
Onderdeel van zaak 2023Z06057:
- Indiener: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-04-11 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-04-19 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-06 09:30: Extra procedurevergadering commissie VWS (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-05-16 11:00: Leefstijlpreventie (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-05-23 17:58: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
27 565 Alcoholbeleid
Nr. 185 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 april 2023
Hierbij bied ik u het rapport «Onderzoek gemeentelijk preventie- en handhavingsbeleid alcohol» van KWINK groep aan. Het onderzoek biedt inzicht in het preventie- en handhavingsbeleid ten aanzien van alcohol van gemeenten, tegen welke knelpunten gemeenten aanlopen en welke mogelijkheden er zijn om het beleid te verbeteren.
In de Alcoholwet is geregeld dat gemeenten iedere vier jaar een plan opstellen waarin zij beschrijven wat de doelstellingen van het preventie- en handhavingsbeleid ten aanzien van alcohol zijn, welke acties zij ondernemen om met name alcoholgebruik onder jongeren te voorkomen, hoe het handhavingsbeleid wordt uitgevoerd en welke resultaten behaald dienen te worden. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 80% van de gemeenten beschikt over een dergelijk plan. Maar liefst 70% van de plannen van de gemeenten zijn echter verlopen. De onderzoekers zijn over het algemeen positief over de kwaliteit en de integraliteit van de plannen. Zij constateren ook dat in de plannen gemeenten vooral de aandacht richten op jongeren en dat zij het lastig vinden in het alcoholbeleid aandacht te besteden aan andere doelgroepen. Bij de uitvoering van het gemeentelijke alcoholbeleid blijkt dat de plannen weinig invloed hebben op de uitvoering van toezicht en handhaving een gebrek aan kennis en expertise een belemmering vormt. Gemeenten worden in de uitvoering van het alcoholbeleid ook belemmerd door een gebrek aan capaciteit en de beperkte verbinding tussen beleidsterreinen. Een gebrek aan urgentie en politiek/bestuurlijk draagvlak zorgt er daarnaast voor dat de (integrale) uitvoering van het gemeentelijke alcoholbeleid nog niet altijd tot stand komt.
Het onderzoek heeft geleid tot zeven aanbevelingen om het gemeentelijke alcoholbeleid te verbeteren, waarvan een deel aan mij is gericht. Ik neem mijn reactie op de aanbevelingen en conclusies van dit rapport mee in de brede brief waarmee ik u informeer over de mogelijke vervolgaanpak op alcohol. Deze brief ontvangt u vóór het zomerreces van uw Kamer.
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. van Ooijen