Monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2023
Kansspelen
Brief regering
Nummer: 2023D18118, datum: 2023-04-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24557-208).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Beslisnota inzake Monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2023
- Monitoringsrapportage Kansspelautoriteit online kansspelen voorjaar 2023
- Inzicht in spelers van online kansspelen
Onderdeel van kamerstukdossier 24557 -208 Kansspelen.
Onderdeel van zaak 2023Z07718:
- Indiener: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-05-09 16:20: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-05-17 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-09-07 13:45: Extra procedurevergadering commissie Justitie en Veiligheid (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-03-07 10:00: Kansspelen (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-03-14 14:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
24 557 Kansspelen
Nr. 208 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 april 2023
Met deze brief deel ik de «Monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2023» die de Kansspelautoriteit vandaag heeft gepubliceerd met uw Kamer. In de monitoringsrapportage wordt de stand van zaken van de online kansspelmarkt geschetst.1 De bevindingen in deze rapportage geven een beeld van de kanalisatie van spelers naar legaal aanbod. Daarbij vind ik het van groot belang om de bescherming van kwetsbare groepen zoals jongvolwassenen te borgen. In mei ga ik in de reeds toegezegde voortgangsbrief kansspelen op afstand uitvoeriger in op de ontwikkelingen rondom kansspelen op afstand en de maatregelen die ik neem om kwetsbare groepen te beschermen. Hieronder licht ik enkele bevindingen uit de rapportage toe ten aanzien van kanalisatie, nieuwe spelers, reclame en verslavingspreventie.
Kanalisatie
De monitoringsrapportage beschrijft de ontwikkelingen op het gebied van kanalisatie. Voor de doelen van het kansspelbeleid is een hoge kanalisatiegraad naar legaal aanbod van belang. De rapportage laat zien dat de kanalisatiegraad is toegenomen. Spelers kunnen dus het legale aanbod steeds beter vinden. Het percentage spelers dat alleen bij een legale aanbieder speelt schat de Kansspelautoriteit in haar rapportage op 92 procent.
Jongvolwassenen zijn, net als in juli 2022 gerapporteerd, oververtegenwoordigd in het aantal spelersaccounts. Hoewel relatief veel accounts van jongvolwassen zijn, is hun verlies per account veel lager dan het verlies van de gemiddelde speler. Dit laat onverlet dat ik het zorgelijk vind dat jongvolwassenen bovengemiddelde interesse in online kansspelen lijken te hebben.
Nieuwe spelers
Op basis van een nieuw onderzoek door onderzoeksbureau GfK heeft de Kansspelautoriteit tevens de verdeling kunnen analyseren tussen spelers die in de maanden voor de marktopening illegaal speelden en nieuwe spelers na de marktopening op 1 oktober 2021. In de rapportage is te zien dat 61 procent van de spelers die nu bij legale aanbieders spelen, niet speelde in de maanden voor de opening van de markt. Dit percentage is fors. Tegelijkertijd laat de rapportage zien dat er vooral ook spelers bij lijken te zijn gekomen die minder frequent spelen.
De Wet kansspelen op afstand (koa) heeft tot doel om consumenten te beschermen, kansspelverslaving te voorkomen en kansspelgerelateerde fraude en criminaliteit tegen te gaan. De wet heeft niet tot doelstelling om meer of minder gebruik van het online aanbod te realiseren. Ik vind het desalniettemin van groot belang om onmatig spelgedrag te ontmoedigen, risico- en probleemgedrag snel te signaleren en te interveniëren. Kwetsbare groepen moeten daarin extra beschermd worden.
Reclame
Ten aanzien van reclame blijkt uit de rapportage dat reclames op internet voor online kansspelen in 2022 zijn toegenomen. Buitenreclame is in de zomer van 2022 weliswaar flink afgenomen, maar daarna weer gestegen. Hoewel het aantal televisiereclames daalt, onderstreept het algemene beeld voor mij de noodzaak om ongerichte reclames in te perken.
Verslavingspreventie
Over verslavingspreventie wordt in de monitoringsrapportage vermeld dat de cijfers uit het Landelijk Alchohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) van 2016 tot en met 2021 een geleidelijke daling laten zien van het aantal mensen dat voor kansspelverslaving in behandeling was. Het is echter te vroeg om aan de hand van deze cijfers conclusies te trekken over het effect van de Wet koa op het aantal mensen met een kansspelverslaving. Het aantal inschrijvingen in uitsluitingsregister Cruks neemt sinds de opening van de onlinekansspelmarkt gestaag toe tot boven de 38.000 inschrijvingen in april 2023. Over 2022 is het aantal hulpvragen aan Loket Kansspel iets toegenomen.
Tot slot
De ontwikkelingen met betrekking tot het aantal jongvolwassenen met spelersaccounts en de grote hoeveelheid ongerichte reclame bevestigen het beeld dat de bescherming van kwetsbare groepen onder druk staat. Daarom heb ik maatregelen getroffen en neem ik maatregelen om te zorgen dat de beoogde bescherming gewaarborgd blijft. Zo zal op 1 juli 2023 het Besluit ongerichte reclame kansspelen op afstand in werking treden.2 Daarnaast tref ik maatregelen in het kader van verslavingspreventie. In de brief die ik in mei aan uw Kamer stuur ga ik daar nader op in.
De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind