[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toelichtende nota

Bijlage

Nummer: 2023D21537, datum: 2023-05-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Briefwisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Chili tot wijziging van de op 26 oktober 1995 te ‘s-Gravenhage tot stand gekomen Briefwisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Chili houdende een verdrag inzake de tewerkstelling van gezinsleden van het personeel van diplomatieke zendingen en consulaire posten; ’s-Gravenhage, 7 februari 2023 (2023D21536)

Preview document (🔗 origineel)


Briefwisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Chili tot wijziging van de op 26 oktober 1995 te ‘s-Gravenhage tot stand gekomen Briefwisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Chili houdende een verdrag inzake de tewerkstelling van gezinsleden van het personeel van diplomatieke zendingen en consulaire posten; ’s-Gravenhage, 7 februari 2023 (Trb. 2023, 15)

TOELICHTENDE NOTA

  1. Algemeen

Op 26 oktober 1995 is te ’s-Gravenhage tot stand gekomen de Briefwisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Chili houdende een verdrag inzake de tewerkstelling van gezinsleden van het diplomatieke en consulaire personeel (Trb. 1995, 297; hierna “het verdrag van 1995”). Het verdrag van 1995 is op 1 februari 1997 in werking getreden en geldt voor het gehele Koninkrijk.

Op grond van het verdrag van 1995 wordt de echtgeno(o)t(e) van een lid van het diplomatieke of consulaire personeel of van een lid van het administratieve, technische en ondersteunende personeel van de zendstaat toestemming verleend om te werken in de ontvangende staat. Aangezien zowel in Nederland als in Chili naast het huwelijk ook andere vormen van samenleven worden erkend en het ook voor deze partners belangrijk is om te kunnen werken in de ontvangende staat, was het gewenst om met Chili te onderhandelen over de uitbreiding van de personen die op grond van het verdrag mogen werken. Het wijzigingsverdrag is op 7 februari 2023 tot stand gekomen.

  1. Toelichting op het wijzigingsverdrag

Artikel 2 van het verdrag van 1995 bepaalt dat onder de term ”gezinslid” wordt verstaan de echtgeno(o)t(e), ongehuwde kinderen die de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt of die de leeftijd van 26 jaar nog niet hebben bereikt en een volledige dagopleiding volgen aan een instelling voor voortgezet of hoger onderwijs dan wel ongehuwde kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Met het wijzigingsverdrag wordt bereikt dat naast de echtgeno(o)t(e) voortaan ook de geregistreerde partner of de partner die samenleeft op grond van een notarieel verleden samenlevingscontract in de ontvangende staat kan werken.

  1. Een ieder verbindende bepalingen

Naar het oordeel van de regering bevat het wijzigingsverdrag een eenieder verbindende bepaling in de zin van de artikelen 93 en 94 van de Grondwet, die aan rechtssubjecten rechtstreeks rechten toekent of plichten oplegt.

Met het wijzigingsverdrag wordt artikel 2 van het verdrag van 1995 uitgebreid. Daarbij gaat het om een bepaling die betrekking heeft op de rechtspositie van de (werkende) gezinsleden van het diplomatieke, consulaire, administratieve, technische en ondersteunende personeel van diplomatieke vertegenwoordigingen en consulaire posten.

  1. Koninkrijkspositie

De regeringen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten wensen de medegelding van het wijzigingsverdrag. Het wijzigingsverdrag zal derhalve, net als het verdrag van 1995, voor het gehele Koninkrijk gelden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,