Het artikel ‘Ondertiteling voor slechthorenden ontbreekt vaak: Vorm van uitsluiting’
Schriftelijke vragen
Nummer: 2023D21666, datum: 2023-05-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2023Z09024).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.J.T. van Strien, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: A.H.J. de Kort, Tweede Kamerlid (VVD)
Onderdeel van zaak 2023Z09024:
- Gericht aan: G. Uslu, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Indiener: P.J.T. van Strien, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: A.H.J. de Kort, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2023Z09024
Vragen van de leden Van Strien en De Kort (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het artikel «Ondertiteling voor slechthorenden ontbreekt vaak: Vorm van uitsluiting» (ingezonden 23 mei 2023).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel «Ondertiteling voor slechthorenden ontbreekt vaak: Vorm van uitsluiting»?1
Vraag 2
Bent u ervan op de hoogte dat vijftien jaar geleden minimumnormen voor ondertiteling zijn vastgesteld en deze hierna nooit meer zijn aangescherpt? Zo ja, bent u van mening dat deze minimumnormen nog steeds actueel zijn?
Vraag 3
Voldoen de huidige minimumnormen in uw ogen nog aan de wens en behoefte van de hedendaagse samenleving en kunt u uitleggen waarom deze in uw ogen wel of niet voldoen?
Vraag 4
Bent u op de hoogte van het feit dat televisie, films en streamingdiensten nog altijd niet voldoen aan de (voor hen weliswaar niet dwingende) minimumnorm voor doven en slechthorenden in Nederland? Zo ja, wat is uw reactie hierop?
Vraag 5
Hoe apprecieert u de opvatting van Ieder(in) dat ook commerciële mediaanbieders een verplicht percentage van hun content moeten voorzien van Ondertiteling voor Doven en Slechthorenden (ODS)?
Vraag 6
Bent u op hoogte van het feit dat het Commissariaat voor de Media enkel controleert of zenders «gewone» ondertiteling aanbieden? Kunt u inzicht geven in hoeveel tv-programma’s en -films voorzien zijn van ODS? Zo niet, ziet u mogelijkheid om ODS-registratie voor tv-programma’s in de toekomst mogelijk te maken zodat deze vorm van ondertiteling op nauwkeurige wijze gemonitord kan worden?
Vraag 7
Bent u op de hoogte van het feit dat commerciële televisiezenders en streamingdiensten geen inzage willen geven in hun aanbod dat voorzien is van ODS? Wat is uw reactie hierop?
Vraag 8
Bent u bereid in gesprek te gaan met de commerciële televisiezenders en streamingdiensten om te onderzoeken of zij in de toekomst openheid kunnen geven over het percentage content dat voorzien is van ODS? Zo nee, waarom niet?
Website NOS, 10 april 2023, «Ondertiteling voor slechthorenden ontbreekt vaak: «Vorm van uitsluiting»», https://nos.nl/artikel/2470872-ondertiteling-voor-slechthorenden-ontbreekt-vaak-vorm-van-uitsluiting.↩︎