Actieplan ‘Nederland Beweegt’
Preventief gezondheidsbeleid
Brief regering
Nummer: 2023D26316, datum: 2023-06-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32793-694).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C. Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport
- Mede ondertekenaar: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van kamerstukdossier 32793 -694 Preventief gezondheidsbeleid.
Onderdeel van zaak 2023Z10993:
- Indiener: C. Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport
- Medeindiener: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-06-20 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-06-21 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-06-21 18:00: Sportbeleid (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-05 15:20: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
32 793 Preventief gezondheidsbeleid
Nr. 694 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT EN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 juni 2023
Graag bieden wij uw Kamer het actieplan «Nederland beweegt» aan om uw Kamer te informeren over onze aanpak van bewegen in deze kabinetsperiode. Het actieplan «Nederland beweegt» zet in op het creëren van de juiste randvoorwaarden om bewegen gedurende de dag te stimuleren (bijvoorbeeld door een gezonde, beweegvriendelijke leefomgeving), het breed op de agenda krijgen van bewegen en op het stimuleren van initiatieven om meer Nederlanders in beweging te krijgen. Veel Nederlanders bewegen namelijk te weinig. Dit terwijl bewegen bijdraagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid, maar ook bredere maatschappelijke effecten heeft. Te weinig bewegen kunnen we ons daarom niet veroorloven.
Vooral bepaalde groepen, zoals mensen met een laag inkomen en/of opleidingsniveau en ouderen, blijven achter in beweeggedrag. Vaker wonen zij ook in buurten en wijken die niet uitnodigen tot bewegen en ontmoeten. Niettemin geldt dat juist voor deze mensen meer bewegen de meeste gezondheidswinst oplevert, en dat is precies wat we willen bereiken met het stimuleren van bewegen.
De factoren die ten grondslag liggen aan weinig bewegen zijn divers. Denk aan persoonlijke motivatie en belemmeringen, maar ook de leefomgeving die niet uitnodigt tot bewegen. Daarom kiezen we voor de volgende drie actielijnen waarlangs we dagelijks bewegen stimuleren: het vergroten van de aandacht en bewustwording voor het belang van bewegen en een beweegvriendelijke omgeving, het creëren van meer maatschappelijk initiatief voor bewegen via de Beweegalliantie en het vergroten van de inzet op een lokale/regionale aanpak van bewegen.
Meer bewegen vergt uiteindelijk een omslag in de gehele samenleving. Dit bereiken we niet in deze kabinetsperiode. Met dit actieplan krijgen we meer inzicht in het beweeggedrag van Nederlanders en zetten we eerste stappen om meer Nederlanders te laten bewegen in een beweegvriendelijke omgeving.
Met het aanbieden van dit actieplan wordt voldaan aan de toezegging uw Kamer voor het zomerreces te informeren over onze aanpak van bewegen in deze kabinetsperiode. Zoals uit het plan blijkt, starten we niet vanaf nul maar geven we ook op dit moment al uitvoering aan de acties beschreven actieplan.
Daarnaast richten wij komende periode de monitoring van dit actieplan in. Eind van dit jaar informeren wij uw Kamer over de voortgang van het plan.
De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,
C. Helder
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn, Sport,
M. van Ooijen