[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Analyse van de Nederlandse halfgeleiderwaardeketen

Innovatiebeleid

Brief regering

Nummer: 2023D26798, datum: 2023-06-19, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33009-122).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33009 -122 Innovatiebeleid.

Onderdeel van zaak 2023Z11208:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

33 009 Innovatiebeleid

32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 122 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2023

In het Schriftelijk Overleg Informele Raad voor Concurrentievermogen is door de leden van de D66-fractie gevraagd naar de verdere ontwikkeling van onderzoeks- en innovatiecapaciteit en vaardigheden op het gebied van chipproductie. Ik heb uw Kamer in antwoord hierop toegezegd om een analyse van de Nederlandse halfgeleiderwaardeketen op te stellen en deze voorafgaand aan een mondeling overleg toe te zenden (Kamerstuk 21 501-30, nr. 572).

In de bijlage treft u de analyse «Dutch Semiconductor Industry Value Chain Overview». Deze analyse is in opdracht door RVO uitgevoerd en geeft een goed beeld van de Nederlandse halfgeleiderwaardeketen. Ik stuur u deze analyse voorafgaand aan het Commissiedebat Innovatie, dat plaatsvindt op 21 juni 2023, gezien de samenhang met de onderwerpen die voor dit Commissiedebat staan geagendeerd.

Uit de analyse blijkt dat Nederland een zeer sterke positie heeft op de productie van machines die gebruikt worden in de fabricage van halfgeleiders. Opvallend is de snelle groei van het segment chipontwerp. Het Nederlandse geïntegreerde fotonica-ecosysteem maakt ook een sterke groei door.

Binnen Nederland werken kennisinstellingen, (technische) universiteiten, bedrijven in dit ecosysteem en de verschillende overheden samen om deze sterke posities te behouden en verder te versterken. In de bredere Europese context is Nederland betrokken in pan-Europese onderzoeksprogramma’s met partners zoals Imec, CEA-Leti en Frauenhofer, de Europese Chips Act en het Important Project of Common European Interest Micro-electronica 2.

Mede op basis van deze analyse heb ik een goed beeld van het halfgeleiderecosysteem in Nederland. Vanuit RVO en EZK wordt bovendien doorlopend gewerkt aan het actueel houden van data over het Nederlandse halfgeleiderecosysteem. Daarnaast onderhoud ik veelvuldig contact met verschillende bedrijven, kennisinstellingen en werkgeversorganisaties die actief zijn in het halfgeleiderecosysteem.

Voor een breder beeld van de Nederlandse halfgeleiderwaardeketen verwijs ik u graag naar de analyse Dutch Semiconductor Industry Value Chain Overview.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
M.A.M. Adriaansens