Voortgangsrapportage Uitkomstgerichte Zorg 2023
Patiënten- en cliëntenrechten
Brief regering
Nummer: 2023D27156, datum: 2023-06-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31476-39).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Beslisnota bij Kamerbrief over Voortgangsrapportage Uitkomstgerichte Zorg 2023
- Voortgangsrapportage IV Uitkomstgerichte Zorg
Onderdeel van kamerstukdossier 31476 -39 Patiënten- en cliëntenrechten.
Onderdeel van zaak 2023Z11335:
- Indiener: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- : Kwaliteitszorg (inclusief Patiënten- en cliëntenrechten) (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-06-22 14:29: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-07-05 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-06 09:30: Extra procedurevergadering commissie VWS (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-10-25 14:00: Ziekenhuiszorg (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-10-26 14:24: Aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
31 476 Patiënten- en cliëntenrechten
Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 20 juni 2023
Bijgaand stuur ik u de vierde en laatste voortgangsrapportage van het programma Uitkomstgerichte Zorg. Het programma Uitkomstgerichte Zorg is gestart in 2018 (Kamerstuk 31 476, nr. 21) en is opgezet aan de hand van de afspraken die zijn gemaakt met de partijen die het Hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg 2019–2022 (bijlage bij Kamerstuk 29 248, nr. 311) hebben ondertekend. Het programma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met deze partijen. Zoals mijn ambtsvoorgangers uw Kamer eerder hebben geschetst is vergroting van het inzicht in uitkomsten van zorg van groot belang voor patiënten en voor zorgverleners. Zorgverleners kunnen de kwaliteit van hun handelen verder mee verbeteren. Inzicht in uitkomsten helpt patiënten en hun zorgverleners om samen te komen tot de beste behandelkeuze. Uitkomstinformatie kan patiënten ondersteunen bij het kiezen van een zorgverlener. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders kunnen uitkomstinformatie gebruiken om afspraken te maken over de patiëntenzorg. Dit is van belang om te komen tot passende zorg. Het programma had een looptijd van 2018–2022. Enkele onderdelen hebben in de afgelopen jaren wat vertraging opgelopen en worden daarom eind 2023 afgerond. Dit betreft meer inzicht in uitkomsten en betere toegang tot relevante en actuele uitkomstinformatie.
Het Integraal Zorgakkoord zet in op passende zorg. In het Integraal Zorgakkoord (bijlage bij Kamerstuk 31 765, nr. 655) is afgesproken dat zorgaanbieders per 2025 uitkomstgericht werken. Dit programma heeft hier al grote stappen in gezet. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat dit programma een vervolg krijgt in de medisch-specialistische zorg (fase II). Voortzetting van het programma Uitkomstgerichte Zorg zal de beweging naar passende zorg ondersteunen, versnellen en verder brengen. De focus zal komen te liggen op implementatie van uitkomstgericht werken in instellingen en op transparantie. Het Ministerie van VWS en de betrokken partijen bevinden zich in de voorbereidende fase voor dit vervolg. Met de voortgangsrapportage wil ik u, naast een terugblik op het programma, ook een vooruitblik geven op het vervolg van het programma Uitkomstgerichte Zorg (fase II).
Bijgaande voortgangsrapportage beschrijft de stand van zaken en resultaten van de acties die rond Uitkomstgerichte Zorg in gang zijn gezet. Daarnaast wordt inzicht gegeven in het vervolgprogramma. Ik noem deze op hoofdlijnen.
• Er wordt gewerkt aan het vaststellen van indicatorensets die de uitkomsten van behandelingen inzichtelijke maken en het effect daarvan op de kwaliteit van leven van de patiënt. Inmiddels zijn 14 sets gereed. Deze kunnen gebruikt worden door de instellingen. Eind 2023 wordt verwacht dat voor 33 aandoeningen een set beschikbaar is.
• Patiënten en zorgverleners worden gestimuleerd en ondersteund om samen te beslissen over de best passende behandeling voor de patiënt. Zo hebben bijvoorbeeld meerdere publiekscampagne plaatsgevonden, wordt gewerkt aan een vindplaats voor goede en betrouwbare keuzehulpen en zijn competenties voor samen beslissen verankerd in de zorgopleidingen van professionals. Openbaar beschikbare toolkits zijn opgeleverd voor Samen Beslissen, Gezondheidsvaardigheden en Inzicht in Uitkomsten. Diverse bijeenkomsten zijn georganiseerd om patiënten onderling en zorginstellingen onderling van elkaar te laten leren van eerdere ervaringen met Samen Beslissen.
• Het programma wilde ook handvatten bieden voor het meer uitkomstgericht organiseren en belonen van zorg. Gebleken is dat daarvoor nog uitzoekwerk nodig is. Dit wordt meegenomen in het vervolgprogramma.
• De in het programma ontwikkelde uitkomstensets zijn en worden getoetst op ICT-aspecten van registreerbaarheid en uitwisselbaarheid.
• Zorginstellingen worden op meerdere manieren gestimuleerd en ondersteund bij de gewenste verandering van organisatie, werkwijzen en gedrag om uitkomstgericht te werken. Zo zijn bijeenkomsten georganiseerd, is een kennisplatform/community gelanceerd, hebben coaches en ambassadeurs instellingen ondersteund bij implementatie en zijn implementatiehandreikingen opgeleverd.
Voor meer gedetailleerde informatie over deze aspecten verwijs ik u naar de bijgaande rapportage.
Zoals gezegd, het programma is en wordt in nauwe samenwerking met de veldpartijen in de medisch-specialistische zorg uitgevoerd. Ik wil die partijen op deze plaats complimenteren en danken voor hun inzet in het programma. Alle partners hebben zich de afgelopen vier jaar met veel enthousiasme ingezet om meer inzicht in uitkomsten van zorg te creëren die er voor de patiënt echt toe doen. En te stimuleren dat die inzichten worden gebruikt om de zorg voor patiënten in hun persoonlijke situatie nog verder te verbeteren, onder meer doordat patiënt en zorgverlener samen beslissen over de behandeling. Ik kijk er naar uit om de samenwerking met de partijen voort te zetten en zal u hier voor eind 2024 over informeren.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers