[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Planning herziening pachtrecht

Pachtbeleid

Brief regering

Nummer: 2023D31350, datum: 2023-07-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27924-85).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27924 -85 Pachtbeleid.

Onderdeel van zaak 2023Z13198:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

27 924 Pachtbeleid

Nr. 85 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2023

In het commissiedebat Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 7 juni 2023 is gesproken over de herziening van het pachtrecht (Kamerstuk 27 924, nr. 84). Ik heb de vaste commissie toen toegezegd om nog voor het reces de planning te delen die voorzien is voor het wetsvoorstel waarmee het pachtrecht wordt herzien. Middels deze brief voldoe ik aan dat verzoek.

De voorbereidingen van het wetsvoorstel en onderliggende regelgeving zijn in gang gezet. Mijn inzet, zoals geformuleerd in de Kamerbrief inzake de stand van zaken pachtbeleid (Kamerstuk 27 924, nr. 81), en de gedachtewisseling met de vaste commissie, die heeft plaatsgevonden op 7 juni jl., behelzen belangrijke inbreng voor de voorbereiding van het wetsvoorstel. Indien de veldpartijen alsnog met een gezamenlijk voorstel kunnen komen over de herziening van het pachtrecht, dan zal ik dit tevens meenemen bij de concrete invulling van een wetsvoorstel.

Als de concept-teksten zijn opgesteld, worden deze zowel interdepartementaal als met de veldpartijen afgestemd. De hierbij opgehaalde inbreng zal daarna verwerkt worden in het wetsvoorstel. Vervolgens streef ik ernaar het conceptwetsvoorstel medio november in internetconsultatie te brengen. Dit gedurende een termijn van 6 weken. Mede afhankelijk van de reacties op de consultatieversie van het wetsvoorstel en het noodzakelijke interdepartementaal overleg is het mijn streven het wetsvoorstel in februari of maart 2024 aan de ministerraad aan te bieden en vervolgens aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Dit in nauw overleg met de Minister voor Rechtsbescherming.

Er valt niet op voorhand te zeggen hoeveel tijd gemoeid zal zijn met de advisering door de Afdeling advisering van de Raad van State. Dit hangt onder meer samen met de omvang en gecompliceerdheid van het wetsvoorstel, de aard en omvang van het door de Afdeling uit te brengen advies en de werkdruk bij de Afdeling. De gemiddelde doorlooptijd is drie maanden. Na ontvangst van het advies wordt op mijn ministerie een nader rapport opgesteld. Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State kan tot meer of minder ingrijpende wijzigingen in het wetsvoorstel of de memorie van toelichting leiden. Deze wijzigingen worden in het nader rapport gemotiveerd. Vervolgens kan de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel beginnen, nadat het wetsvoorstel wordt ingediend bij uw Kamer.

Bij mij leeft de wens om spoedig tot een herziening van het pachtrecht te komen. Echter is het niet mogelijk om met zekerheid een planning te presenteren bij een dergelijke gecompliceerde herziening van het pachtrecht, vanwege hiervoor genoemde onzekere factoren. U treft hieronder een schematische weergave aan met de, in deze brief beschreven, planning.

Consultatie Medio November
Aanbieden MR Februari of maart 2024
Raad van State April, mei, juni 2024
Aanbieden aan uw Kamer Laatste Kwartaal 2024

Als ik het tijdspad overzie dan zal het wetsvoorstel, zonder onvoorziene vertragingen, eind 2024 bij uw Kamer worden ingediend. Ik realiseer mij dat dit nog geruime tijd duurt, echter is het voor degelijke wetgeving van belang om zorgvuldigheid te kiezen boven snelheid.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema