Het artikel 'Met steun van Nederland wankelt nieuwe EU-wet voor vrouwenrechten'
Schriftelijke vragen
Nummer: 2023D32763, datum: 2023-07-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2023Z13729).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. Warmerdam, Tweede Kamerlid (Ooit D66 kamerlid)
- Mede ondertekenaar: J.J. van der Werf, Tweede Kamerlid (D66)
Onderdeel van zaak 2023Z13729:
- Gericht aan: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
- Indiener: S. Warmerdam, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: J.J. van der Werf, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2023Z13729
Vragen van de leden Warmerdam en Van der Werf (beiden D66) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het artikel «Met steun van Nederland wankelt nieuwe EU-wet voor vrouwenrechten» (ingezonden 14 juli 2023).
Vraag 1
Klopt het dat Nederland zich samen met onder meer Hongarije, Bulgarije en Letland heeft uitgesproken tegen de onderdelen van het wetsvoorstel van de Europese Commissie om geweld tegen vrouwen te bestrijden?1
Vraag 2
Deelt u de mening dat alle vrouwen in Europa in principe dezelfde bescherming tegen geweld en verkrachting verdienen?
Vraag 3
Deelt u de mening dat de bescherming van vrouwenrechten een expliciete inzet zou moeten zijn van Nederland binnen de Europese Unie en dat de Europese Unie hierin ook een verantwoordelijkheid heeft?
Vraag 4
Wat is uw reactie op de verschillende commentaren van vrouwenrechtenbewegingen op de positie van Nederland in de Raad inzake dit voorstel van de Europese Commissie?
Vraag 5
In hoeverre verschilt artikel vijf van het voorstel van de Europese Commissie van de recent door de Tweede Kamer aangenomen Wet seksuele misdrijven (Kamerstuk 36 222)?
Vraag 6
Klopt het dat artikel vijf van het wetsvoorstel van de Europese Commissie minimale vereisten voor wetgeving neerlegt en dat de Nederlandse wetgeving hier aan zou voldoen en zo nee, welke gevolgen zou het hebben voor de Nederlandse wetgeving?
Vraag 7
Wat zijn de redenen dat u er voor kiest om zich uit te spreken tegen dit onderdeel van de nieuwe wetgeving en waarom gelden deze argumenten niet voor andere delen van het voorstel van de Europese Commissie?
Vraag 8
Welke pogingen zijn er ondernomen om de verschillen van inzichten te overbruggen, zoals gebruikelijk bij een verschil van juridische interpretaties?
Vraag 9
Hoe zijn andere landen die ook al een eigen strafbaarstelling van verkrachting gebaseerd op consent kennen, zoals Duitsland, België en Zweden, omgegaan met de eventuele juridische verschillen?
Vraag 10
Welke suggesties heeft u gedaan om het voorstel van de Commissie aan te passen zodat Nederland wel kan instemmen met het voorstel?
Vraag 11
Bent u bereid om het standpunt ten aanzien van artikel vijf van het voorstel te heroverwegen in aanloop naar de onderhandelingen tussen de Raad en de Commissie?
NOS, 12 juli 2023, Met steun van Nederland wankelt nieuwe EU-wet voor vrouwenrechten (https://nos.nl/artikel/2482579-met-steun-van-nederland-wankelt-nieuwe-eu-wet-voor-vrouwenrechten).↩︎