[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek tot spoedige behandeling van het wetsvoorstel wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Brief regering

Nummer: 2023D33980, datum: 2023-08-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36393-5).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36393 -5 Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang.

Onderdeel van zaak 2023Z14173:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 393 Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 augustus 2023

Graag verzoek ik uw Kamer om een spoedige behandeling van het wetsvoorstel dat meertalige dagopvang mogelijk maakt1. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, is een tijdige inwerkingtreding vóór 1 februari 2024 van belang. Dit is de datum waarop het Tijdelijk besluit experiment meertalige dagopvang uiterlijk vervalt. Het is dan twee jaar na het einde van het experiment, de maximale periode waarbinnen de wetgeving moet zijn aangenomen.

Mede door vertraging vanwege COVID-19 zijn de resultaten van het experiment later beschikbaar gekomen dan gepland. Het kabinet heeft hierdoor ook later dan gepland besloten een structurele regeling te treffen. Hierdoor was het helaas niet mogelijk om het wetsvoorstel eerder aan uw Kamer aan te bieden.

Het experiment bood de mogelijkheid om kinderopvang in de Duitse, Engelse of Franse taal aan te bieden, voor maximaal 50% van de openingstijd. Voor organisaties die meededen aan het experiment, betekent een tijdige inwerkingtreding dat zij de meertalige dagopvang kunnen continueren. Dit is vertrouwd voor de kinderen, ouders en medewerkers. Indien de inwerkingtreding niet tijdig kan plaatsvinden, heeft dit consequenties voor de werkwijze van deze organisaties. Zij dienen zich dan tot het moment van structurele wetgeving te houden aan de Nederlandse taal als voertaal2, in plaats van bovengenoemde talen.

Ik hoop dat het mogelijk is bij uw planning rekening te houden met de wenselijkheid van een spoedige behandeling van het wetsvoorstel door zowel de Tweede als Eerste Kamer van de Staten-Generaal. Op deze wijze is er tijdig duidelijkheid voor de kinderopvangsector.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
C.E.G. van Gennip


  1. Kamerstuk 36 393, nr. 2.↩︎

  2. Artikel 1.55, Wet kinderopvang.↩︎