[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie op de brief van Greenpeace Nederland over de EU-verordening ontbossingsvrije producten

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Brief regering

Nummer: 2023D35617, datum: 2023-09-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22112-3756).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22112 -3756 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie.

Onderdeel van zaak 2023Z14741:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3756 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 september 2023

Op 7 juli heeft de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verzocht om mijn reactie op de brief die uw Kamer ontving van Greenpeace Nederland over de EU-verordening ontbossingsvrije producten (Kamerstuk 22 112, nr. 3588). De indieners van de brief verwijzen naar een oproep die zij hebben gericht aan ambtenaren van mijn ministerie.

De oproep van de indieners vraagt lidstaten om alle voorbereidingen t.b.v. uitvoering van de Europese verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten tijdig te treffen, zodat autoriteiten vanaf 30 december 2024 de eisen die de verordening oplegt aan bedrijven adequaat kunnen handhaven. Er wordt nadruk gelegd om alle eisen en facetten die de verordening oplegt aan lidstaten goed te verankeren in nationale processen en wetgeving.

Het kabinet onderschrijft het belang dat de indieners aandragen, en zal erop toezien dat de implementatie/uitvoering tijdig is afgerond. Daarbij is LNV het beleidsverantwoordelijke ministerie. LNV coördineert de uitvoering van deze verordening, relevante departementen en handhavingsinstanties zijn reeds betrokken bij dit proces.

Nederland heeft een aanjagende rol gespeeld in de totstandkoming van de verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten, het kabinet heeft sinds 2015 actief ingezet op een Europees gelijk speelveld dat ontbossing op basis van EU consumptie moet terugdringen. Daarnaast zet Nederland, in samenwerking met het bedrijfsleven, maatschappelijk midden en kennisinstellingen, al geruime tijd in op het verduurzamen van agrogrondstofketens. Een ander belangrijk aspect is de Nederlandse inzet ter bevordering van een gelijk speelveld in de EU, en de naleving en bevordering van internationale verordeningen, richtlijnen en verdragen. Dit laatste aspect is belangrijk om te noemen, omdat die internationale kaders het fundament vormen voor de EU-ontbossingsverordening. Hiermee wil ik benadrukken dat het kabinet het belang van een goede uitvoering van deze verordening volledig onderschrijft, en dat Nederland de elementen die de indieners aanhalen reeds actief bevordert en implementeert.

Er is onder leiding van LNV een projectteam ingericht dat zal gaan toezien op een spoedige en efficiënte uitvoering van de verordening, waarbij alle relevante departementen en overheidsinstanties betrokken zijn. Een aantal kernelementen van dit proces zijn het aanpassen van de Nederlandse wetgeving, het voorbereiden van de handhavingsinstanties, de samenwerking met EU-lidstaten en de EU Commissie, en de externe communicatie met relevante partijen.

Aan al deze elementen wordt reeds actief gewerkt. Zo organiseerde LNV in het kader van een efficiënte en effectieve implementatie van de verordening een bijeenkomst met het bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en kennisinstellingen over het implementatieproces van de verordening in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst, die plaatsvond op 30 augustus jl., waren o.a. ook de indieners van de brief aanwezig. De aanwezigen werd gevraagd hoe zij betrokken willen zijn bij de implementatie in Nederland. Op basis van de verkregen input zal interactie met relevante stakeholders de komende tijd nader worden vormgegeven. Daarbij staat reeds vast dat er in de nabije toekomst meer bijeenkomsten zullen volgen.

De implementatie en de uitvoering van de verordening zullen een enorme opgave zijn, niet in de laatste plaats voor de bedrijven en overheden die ermee te maken krijgen. De komende periode zal het projectteam erop toezien dat de implementatie van de verordening tot uitvoering wordt gebracht binnen de overheid, zodat Nederland tijdig voldoet aan de eisen die de Europese verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten aan lidstaten oplegt. Daarbij zal nadrukkelijk ook de samenwerking worden gezocht met relevante partijen in Nederland en daarbuiten, want enkel zo kunnen we er zeker van zijn dat de doelstelling van de verordening – het stoppen van ontbossing op basis van EU-consumptie – behaald wordt. Ik zal de Kamer tijdig informeren over het verloop van dit proces.

De Minister voor Natuur en Stikstof,
Ch. van der Wal-Zeggelink