[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Nederlandse inzet COP28 voor Milieuraad 16 oktober

Internationale klimaatafspraken

Brief regering

Nummer: 2023D40785, datum: 2023-10-05, bijgewerkt: 2024-03-20 17:02, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31793-254).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31793 -254 Internationale klimaatafspraken .

Onderdeel van zaak 2023Z16793:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

31 793 Internationale klimaatafspraken

Nr. 254 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 oktober 2023

Dit jaar vindt van 30 november tot en met 12 december COP28 plaats in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten. Met deze brief informeer ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, op verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat van 14 september 2023 nog voor het commissiedebat Energieraad op 11 oktober over de Nederlandse inzet met betrekking tot COP28.

Tijdens de COP onderhandelt de EU als één partij en wordt er met één mond gesproken. De Nederlandse inzet wordt daarom hoofdzakelijk vastgelegd in de EU-posities die voorafgaand aan iedere COP door de lidstaten en de Europese Commissie gezamenlijk worden vastgesteld. Tijdens de Milieuraad van 16 oktober 2023 zullen de meest politieke onderwerpen in de gezamenlijke positie van de EU worden vastgelegd in de zogenoemde Raadsconclusies. De uiteindelijke kabinetsinzet wordt daarna pas bepaald. Het kabinet zal uw Kamer op dat moment nader informeren. In het vervolg van deze brief zal ik daarom met name stilstaan bij de inzet voor de Milieuraad. Daarmee vervangt deze brief de geannoteerde agenda Milieuraad met betrekking tot dit onderdeel.

Inzet Milieuraad met betrekking tot COP28

Dit jaar staat de COP in het teken van de eerste Global Stocktake, waarin wordt teruggeblikt op de voortgang die we als wereld hebben geboekt onder het Parijsakkoord. Ook wordt vooruitgeblikt op de stappen die we gezamenlijk nog moeten zetten om de klimaatdoelen te kunnen halen. We weten dat de wereld niet op koers ligt om het 1,5 graden doel te halen en dus zet Nederland in op een ambitieuze EU-positie die alle landen oproept tot meer klimaatactie. Meer dan andere jaren moet COP28 daarom een evenwichtige uitkomst hebben, waarbij op alle pijlers van het Parijsakkoord – mitigatie, adaptatie en financiering (inclusief voor schade en verlies) – duidelijk moet worden welke concrete stappen we gaan zetten. Tijdens de Milieuraad zal ik daarom duidelijk maken dat we met de uitkomst van de eerste Global Stocktake hier invulling aan moeten geven. Ik zal mij tevens inzetten op stevige raadsconclusies met betrekking tot de Global Stocktake, schade en verlies en financiering.

De Raadsconclusies voor COP28 die tijdens de Milieuraad op het programma staan betreffen alle onderwerpen die tijdens de klimaatconferentie aan bod komen. Over vrijwel de meeste paragrafen is al overeenstemming. Naar verwachting zal het gesprek nog over de volgende punten gaan:

– Voor hernieuwbare energie zet Nederland zich in voor een afspraak om in 2030 de mondiale capaciteit van hernieuwbare energie te verdrievoudigen en energie-efficiëntie te verdubbelen. Dit wordt ondersteund door de Europese Commissie. De inkomend COP-voorzitter, de Verenigde Arabische Emiraten, wil deze afspraak faciliteren.

– Voor fossiele brandstoffen is de inzet om in de EU-positie een sterke verwijzing naar het uitfaseren hiervan op te nemen.

– Tot slot zal NL in de Milieuraad aandacht vragen voor het onderwerp fossiele subsidies. Een groot gedeelte van de Nederlandse fossiele subsidies hebben hun oorsprong in internationale afspraken. Het gaat dan met name om internationale verdragen waar afspraken zijn gemaakt over het belasten van lucht- en scheepvaart en de Europese energiebelastingrichtlijn. Voor NL is het belangrijk dat deze verdragen worden aangepast. Deze samenwerkingen om andere landen te bewegen tot gezamenlijk afschaffen van fossiele voordelen zijn nodig voor het behoud van een internationaal gelijk speelveld, in EU verband en mondiaal. De motie van de leden Paternotte en Bontenbal roept het kabinet op om hier een speerpunt van te maken (Kamerstuk 36 410-22). NL zal daarom de komende periode landen vragen mee te helpen om internationale afspraken te wijzigen en zal dit punt actief inbrengen bij de Milieu- en Energieraad.

De verslagen van de Milieu- en Energieraad ontvangt uw Kamer, zoals gebruikelijk is, binnen twee weken na afloop van de Raad.

Brede inzet COP28

Voor voortgang op adaptatie is het van belang dat tijdens COP28 een akkoord wordt bereikt over de Global Goal on Adaptation. Nederland werkt actief mee aan het vormgeven van een nieuw raamwerk dat moet zorgen voor aansluiting op de nationale adaptatie-beleidscyclus en moet kijken naar thematische sectoren (o.a. water en voedsel).

Daarnaast is tijdens COP27 afgesproken om nieuwe financieringsregelingen, inclusief een fonds, voor schade en verlies als gevolg van klimaatverandering op te richten. Tijdens COP28 moet een besluit genomen worden over de vormgeving van dit fonds. Het is belangrijk dat op dit traject voldoende stappen worden gezet om het vertrouwen tussen alle partijen te versterken en vooral de meest kwetsbare landen te helpen. Dit jaar zal er ook weer veel aandacht zijn voor de in 2015 gedane toezegging om vanaf 2.020 USD 100 miljard per jaar te mobilseren door ontwikkelde landen voor klimaatactie in ontwikkelingslanden. Het kabinet vindt het belangrijk dat alle landen voldoende bijdragen en heeft de Nederlandse steun afgelopen jaar daarom verhoogd naar 1,8 miljard euro in 2025.

Naast de formele onderhandelingen worden ook dit jaar weer allerlei evenementen en initiatieven georganiseerd waaraan Nederland zal deelnemen. Uw Kamer wordt in de volgende brief over de COP28 nader geïnformeerd over de samenstelling van de kabinetsdelegatie en de verschillende evenementen waaraan Nederland zal deelnemen.

De Minister voor Klimaat en Energie,
R.A.A. Jetten