[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op de motie van het lid Tjeerd de Groot over het verbieden van alle ingrepen bij dieren tenzij direct medisch noodzakelijk (Kamerstuk 28286-1305)

Dierenwelzijn

Brief regering

Nummer: 2023D44342, datum: 2023-10-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28286-1316).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28286 -1316 Dierenwelzijn.

Onderdeel van zaak 2023Z18382:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

28 286 Dierenwelzijn

Nr. 1316 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2023

U heeft bij de stemmingen van 26 september 2023 gevraagd om binnen twee weken een brief te sturen over de uitvoering van motie met Kamerstuk 28 286, nr. 1305 van het lid Tjeerd de Groot (D66) over het verbieden van alle ingrepen bij dieren vanaf 1 januari 2025. Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek.

Ik deel de wens van de Kamer om met ingrepen te stoppen, en wil dit op een verantwoorde manier doen. In het convenanttraject dierwaardige veehouderij zie ik de mogelijkheid om invulling te geven aan het verantwoord uitfaseren van ingrepen in de veehouderij. Daarin wordt zowel gekeken naar het stoppen met de ingreep zelf als naar de omstandigheden die dat stoppen mogelijk maken. Daaruit volgt per wanneer met welke ingreep kan worden gestopt. Zoals de Kamer weet ben ik daarover al geruime tijd in gesprek met de convenantpartijen. Die gesprekken zijn belangrijk, want die geven inzicht in de verschillende aspecten die een rol spelen bij een verantwoorde uitfasering en hoe de keten zo kan worden ingericht dat het stoppen met een ingreep kan plaatsvinden zonder dat andere of nieuwe (welzijns)problemen zich gaan voordoen. Inherent aan het convenanttraject is dat er tegelijkertijd wordt gewerkt aan draagvlak voor de te treffen maatregelen. De voorzitter van het convenant verwacht tot begin december nodig te hebben om het convenanttraject af te ronden.

Zoals ik in mijn appreciatie van de motie heb aangegeven zal ik, wanneer de Tweede Kamer besluit tot plenaire behandeling van de nota van wijziging1, zo spoedig mogelijk zorgen voor informatie over de invulling van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) over ingrepen, het liefst met input van de convenantpartijen.2 Tegelijkertijd zal ik dan verduidelijken hoe ik invulling geef aan deze motie.

Ik heb de motie overigens zo geïnterpreteerd dat deze alleen ziet op dieren in de veehouderij, aangezien deze is ingediend bij een tweeminutendebat over dieren in de veehouderij. Tevens ga ik ervan uit dat deze motie, zoals daarin ook aangegeven, geen betrekking heeft op op noodzakelijke medische ingrepen. Maar ook niet op ingrepen ten behoeve van identificatie en registratie (I&R) van dieren; dergelijke ingrepen zijn noodzakelijk om bij bijvoorbeeld dierziektes met gevaar voor de volksgezondheid snel te kunnen handelen en daarvoor geldt in veel gevallen een verplichting op grond van EU-regelgeving.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema


  1. Dit betreft de nota van wijziging bij het wetsvoorstel inzake Wijziging van de Wet dieren in verband met actualisering van de diergezondheidsregels en enkele technische aanpassingen (Kamerstukken 35 746, nr. 9).↩︎

  2. Zie het plenaire verslag van het tweeminutendebat Dieren in de Veehouderij van 12 september jl. Handelingen II 2022/23, nr. 107, item 14.↩︎