Start Taskforces en Agro Maatwerkregeling
Gaswinning
Brief regering
Nummer: 2023D48933, datum: 2023-12-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-1203).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -1203 Gaswinning.
Onderdeel van zaak 2023Z20013:
- Indiener: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2023-12-19 17:00: Procedurevergadering commissie voor Economische Zaken en Klimaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2024-01-16 15:30: Regeling van Werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2024-01-25 13:00: Mijnbouw/Groningen (Commissiedebat), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2024-02-01 14:25: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
33 529 Gaswinning
Nr. 1203 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 december 2023
Met deze brief wil ik u nader informeren over de start en het vervolg van de taskforces. Daarnaast wil ik u, mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, informeren over de recentelijk opengestelde maatwerkregeling Agro van de provincie Groningen.
Taskforces
De schadeafhandeling en versterking voor particulieren en ondernemers loopt nog te vaak stroef, vooral bij meer complexe situaties kan dit te lang voortduren. Ik wil sneller tot een oplossing komen voor dergelijke gevallen, zodat bewoners en ondernemers verder kunnen. In het debat met uw Kamer over de kabinetsreactie Parlementaire Enquête Groningen in juni jl. heb ik toegezegd om een aantal taskforces in te stellen voor deze complexere situaties. In oktober heb ik u reeds geinformeerd over de voorgenomen opzet van de taskforces en de Werkgroep Mestkelders1.
Taskforce Complexe (particuliere) Zaken
De Taskforce Complexe Zaken is gestart op 1 december 2023. Deze taskforce heeft tot doel de complexere particuliere zaken met meervoudige problematiek (bijvoorbeeld bij erfgoed) of die in het schade- én versterkingstraject zitten, op te lossen. Ook heeft de taskforce een signaleringsfunctie voor zaken in beleid of uitvoering die verbeterd kunnen worden.
De taskforce opereert vanuit de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) onder een duo-voorzitterschap vanuit de beide organisaties (bestuurslid IMG en de plv. algemeen directeur NCG). Door deze intensieve samenwerking kunnen zaken die vastlopen of dreigen vast te lopen meer integraal en voortvarend worden opgepakt dan tot nu toe mogelijk was. De taskforce is begonnen met inventariseren welke dossiers opgepakt gaan worden en gaat komen tot oplossingen die de NCG en/of het IMG zullen uitvoeren.
Taskforce MKB
De Taskforce MKB is gestart op 7 december. Mevrouw Nina Beswerda leidt als extern voorzitter de taskforce waarin ook de NCG, het IMG, de provincie en Stut & Steun plaatsnemen. De taskforce richt zich op de meer complexe casuistiek van ondernemers – met onvoldoende voortgang – die een integrale benadering vergen bij het oplossen van knelpunten. De taskforce houdt daarbij ook rekening met de mogelijkheden van het in ontwikkeling zijnde provinciale mkb-programma op het gebied van toekomstperspectief.
De Taskforce MKB zal beginnen met inventariseren welke dossiers het gaat oppakken en denkt mee over concrete oplossingen die NCG/IMG kunnen uitvoeren. De Taskforce zal op basis van de behandelde casuistiek onderzoeken wat voor gemeenschappelijke problemen zich nu voordoen bij ondernemers. Ook deze Taskforce zal vanuit de NCG en het IMG opereren zodat de aangedragen oplossingen direct opgepakt kunnen worden in de uitvoering. De uitkomsten van de Taskforce dragen, naast het bieden van oplossingen in casuistiek, ook bij aan het continu verbeteren van beleid en/of de uitvoeringsprocessen van beide organisaties door aan te jagen dat oplossingen daar ook structureel worden geimplementeerd.
Werkgroep Mestkelders
In oktober jl. heb ik u geïnformeerd over de aangepaste werkwijze van de mestkelderregeling2. Om de afhandeling te monitoren is de werkgroep Mestkleders ingesteld. Deze Werkgroep Mestkelders is op 19 oktober jl. van start gegaan. De voortgang van de afhandeling wordt besproken in de werkgroep, waarin de sector, de provincie, IMG en NCG zijn vertegenwoordigd. De werkgroep bekijkt of de nieuwe werkwijze van de mestkelderregeling de schadeafhandeling in algemene zin verbetert en waar nog bijstelling nodig is. Tijdens het eerste werkgroepoverleg kwam naar voren dat de mestkelderregeling een positieve start heeft gemaakt en voor 20 agrariërs een oplossing is gevonden. Een volgende bijeenkomst van de werkgroep vindt in januari plaats.
Maatwerkregeling Agroprogramma
De provincie Groningen heeft op 1 december jl. de maatwerkregeling van het Agroprogramma opengesteld3. De maatwerkregeling is bedoeld voor agrariërs in het aardbevingsgebied die te maken hebben met een schadeafhandeling en/of versterkingsoperatie en concrete investeringen willen gaan doen in hun bedrijf. Veelal leiden deze schade of versterkingstrajecten ertoe dat de verdere ontwikkeling van de bedrijfsvoering langere tijd stilstaat. Met subsidie uit de maatwerkregeling kunnen getroffen agrariërs weer investeren in een duurzame toekomst van hun bedrijf. De maatwerkregeling is een aanvulling op de schadevergoeding die agrariërs kunnen krijgen voor aardbevingsschade en versterking van hun gebouwen.
In samenspraak met betrokken partijen zal ik het komend halfjaar bekijken hoe de intensivering van het Agroprogramma uitpakt. Daarna zal ik in overleg met de regionale partners bepalen of en hoe een Taskforce Agro aanvullend meerwaarde heeft en u hierover verder informeren. De afhandeling van complexe casuistiek van agrariers via de reguliere schade en versterken loketten (situaties buiten het Agroprogramma) blijft ondertussen gewoon doorlopen. Dit heeft mijn onverminderde aandacht.
Monitoring en Evalueren
Deze taskforces en werkgroep zijn een aanvulling op de reeds bestaande instrumenten. Om ingewikkelde dossiers op te lossen zijn er bijvoorbeeld al de reguliere escalatie/tackle teams binnen het IMG en NCG. Het Interventieteam Vastgelopen Situaties en de Commissie Bijzondere Situaties zullen de meest complexe gevallen blijven oppakken als vangnet.
Ik heb met betrokken partijen afgesproken dat de bovenbenoemde taskforces en de werkgroep Mestkelders elke zes maanden de voortgang monitoren en mij hierover nader informeren. In samenspraak met betrokken partijen zal ik over een jaar evalueren of de taskforces en de werkgroep de complexere problematiek voor particulieren en ondernemers voldoende adresseren. Ik zal uw Kamer hierover informeren.
De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
J.A. Vijlbrief