[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op Brandbrief “Neem de onafhankelijke wetenschap serieus bij het besluit over glyfosaat van Natuur en Milieu namens 159 onafhankelijke wetenschappers”

Gewasbeschermingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D02997, datum: 2024-01-29, bijgewerkt: 2024-03-08 08:18, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-646).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -646 Gewasbeschermingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z01301:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 646 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 januari 2024

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Minister van VWS in haar procedurevergadering van 20 december 2023 verzocht om een reactie op de brandbrief «Neem de onafhankelijke wetenschap serieus bij het besluit over glyfosaat» van Natuur & Milieu namens 159 onafhankelijke wetenschappers, van 13 november 2023.

Mijn ambtsvoorganger heeft de brandbrief op 13 november jl. ontvangen. De brief was ook gericht aan de Minister van LNV, goedkeuring van gewasbeschermingsmiddelen behoort immers primair tot het beleidsterrein van het Ministerie van LNV. Mijn ambtenaren hebben de wetenschappers bedankt voor de toegezonden informatie.

De brief werd gestuurd voordat de zitting van het beroepscomité over de hernieuwing van de goedkeuring van glyfosaat op 16 november jl. plaatsvond. In het beroepscomité zijn alle lidstaten hoog-ambtelijk vertegenwoordigd. Het beroepscomité volgde op de uitkomst van de stemming in de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) van 13 oktober jl. waarbij geen gekwalificeerde meerderheid werd bereikt voor of tegen het voorstel om de goedkeuring van glyfosaat met 10 jaar te verlengen. Ook tijdens de zitting van het beroepscomité was er geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen het voorstel. Nederland heeft zich bij beide gelegenheden onthouden van stemming.

De Minister van LNV heeft de Kamer op 10 oktober jl.1 schriftelijk geïnformeerd over het voornemen om te onthouden van stemming en heeft daarop een toelichting gegeven. In die brief is de Minister onder meer ingegaan op de onafhankelijke wetenschappelijke adviezen en de studies die eraan ten grondslag liggen en op het belang om het beleid op dergelijke onafhankelijke adviezen te baseren. Dit is de reden geweest om niet tegen te stemmen. Om toch ook gehoor te geven aan het onmisbare politieke signaal van de Kamer om tegen te stemmen, is uiteindelijk besloten tot het onthouden van stemming.

Ik vind het met de Minister van LNV belangrijk om beter zicht te krijgen op de effecten van glyfosaat om de geuite zorgen te kunnen adresseren. Daarom geef ik, zoals ook in de eerder genoemde brief is aangegeven, samen met de Minister van LNV opdracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om specifiek wetenschappelijk onderzoek te starten naar de mogelijke relatie tussen glyfosaat en het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Daarnaast is aan het RIVM een opdracht verstrekt tot het uitvoeren van onderzoek naar gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen in de breedte op omwonenden en agrarische ondernemers en naar neurologische aandoeningen in het bijzonder. Verder ondersteun ik de Minister van LNV in de acties richting de Europese Commissie, zoals in de brief van 10 oktober jl. is aangegeven. Het gaat hier om het specifiek aandacht vragen voor de verwachting dat er een toetsingskader voor neurodegeneratieve ziekten wordt ontwikkeld en een toetsingskader wordt gemaakt om (indirecte) gevolgen voor de biodiversiteit in kaart te brengen. Daarnaast wordt er een bevestiging gevraagd dat, zodra uit enig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er gronden zijn waaruit blijkt dat glyfosaat niet veilig is en er directe risico’s voor mens, dier en milieu zijn, de goedkeuring wordt ingetrokken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
C. Helder


  1. Kamerstuk 27 858, nr. 636↩︎