[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op Visie 'Toekomstbestendige Luchtvaart voor Nederland' van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en andere organisaties

Luchtvaartbeleid

Brief regering

Nummer: 2024D05947, datum: 2024-02-15, bijgewerkt: 2024-04-09 15:01, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31936-1143).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31936 -1143 Luchtvaartbeleid.

Onderdeel van zaak 2024Z02632:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 1143 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2024

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft op 25 januari verzocht om een reactie te ontvangen op de visie «Toekomstbestendige Luchtvaart voor Nederland» van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en andere organisaties. Middels deze brief wordt daar opvolging aan gegeven. In deze reactie wordt in ogenschouw genomen dat het plan vanuit de sector is gericht aan de onderhandelaren in de formatie ten behoeve van een nieuw Regeerakkoord. In deze brief wordt aangegeven hoe de inbreng van de sectorpartijen wordt meegenomen in de uitvoering van het huidige beleid.

Het is goed dat de luchtvaartsector de maatschappelijke verantwoordelijkheid voelt om bij te dragen aan een stillere, schonere luchtvaart en aan een betere balans met de omgeving. Dit zijn belangrijke doelen om samen te realiseren.

De punten die in dit plan zijn genoemd zijn dan ook al langere tijd bekend bij het ministerie en worden meegenomen bij de beleidsvorming.

De doelen die de sector stelt zijn in veel gevallen minder ambitieus dan die van het kabinet. Op veel van de genoemde punten worden al acties ondernomen. Het is bij de luchtvaartsector ook bekend dat sommige punten uit de visie «Toekomstbestendige Luchtvaart voor Nederland» moeilijk realiseerbaar zijn en/of veel tijd zullen gaan kosten.

Het kabinet heeft met de Hoofdlijnenbrief van juni 20221, net als de ondertekenaars van dit document, tot doel om de balans met de omgeving te herstellen en de geluidsoverlast te verminderen. Op dit moment worden de doelen uit de Hoofdlijnenbrief uitgewerkt. Via de voortgangsbrieven Programma Omgeving Luchthaven Schiphol wordt de Kamer hiervan op de hoogte gehouden.

Om een geluidreductie in de omgeving van Schiphol te realiseren, wordt de balanced approach procedure doorlopen. De sector heeft in de consultatiefase van deze procedure ook input mogen leveren. Het maatregelenpakket dat sinds 1 september 2023 is genotificeerd bij de Europese Commissie behaalt het geluidsdoel sneller dan de termijn die in de visie «Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland» wordt genoemd. De Europese Commissie buigt zich nu over het maatregelenpakket en zal met een advies komen. Daarna zal het kabinet besluiten over het definitieve pakket van maatregelen.

Op het gebied van duurzaamheid streeft het Ministerie van IenW, net als de luchtvaartsector, 14% bijmenging van duurzame brandstof in 2030 na. Het is niet mogelijk dit te verplichten door de harmoniserende Europese regelgeving. IenW onderzoekt of er mogelijk andere instrumenten zijn om te stimuleren dat er vrijwillig sneller meer duurzame luchtvaartbrandstoffen worden bijgemengd. Hiervoor zijn geen financiële middelen geoormerkt.

Aangezien de luchtvaart een internationale sector is, is het kabinet net als de sector van mening dat zoveel mogelijk duurzaamheidsmaatregelen mondiaal geregeld moeten worden. Tegelijk is het bijna niet mogelijk om op mondiaal niveau concreet klimaatbeleid te realiseren op (relatief) korte termijn. Zo ondervinden bijvoorbeeld voorstellen voor een mondiale kerosinebelasting en aanscherping van CORSIA2 veel weerstand. Om die reden zet IenW óók in op Europees en nationaal beleid. De ambitie is om zo veel mogelijk mondiaal te regelen, maar er moet niet te lang gewacht worden om op Europees én nationaal niveau stappen te nemen.

Het is mooi dat er veel plannen worden benoemd om de arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren. Voor deze plannen wordt in het document helaas niet altijd een concrete of een minder ambitieuze planning gegeven. Het ministerie gaat er vanuit dat voor de maatregelen waar de Nederlandse Arbeidsinspectie termijnen heeft gegeven, deze zullen worden nageleefd. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Kamer op 25 januari jl. geïnformeerd over het besluit van de Nederlandse Arbeidsinspectie.3

Over de bovengenoemde en vele andere maatregelen is en blijft het ministerie op verschillende niveaus in contact met de luchtvaartsector. Het kabinet werkt graag samen met de sector om de balans met de omgeving te herstellen en stiller en schoner te vliegen. De Kamer wordt op de hoogte gehouden van eventuele vervolgacties.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers


  1. Kamerstukken II 2021/22, 29 665, nr. 432↩︎

  2. https://www.icao.int/environmental-protection/CORSIA/pages/default.aspx↩︎

  3. Kamerstukken II 2023/234, 29 665, nr. 490↩︎